Четвъртък, Ноември 26, 2020
Проф. Ангелов: Медиците са изморени, имаме нужда от помощ

Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет. Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част от тях са болни, някои са и в реанимациите. Имаме и карантинирани такива“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

 

„Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична медицинска помощ – специалистите в ДКЦ-тата“, коментира той. По думите му, лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата - за всички, които имат нужда от тях.

Министърът съобщи, че ще настоява кметовете в общини, където има сериозен недостиг на медицински специалисти, да направят срещи с директорите на лечебните заведения и с лекарите в извънболничната помощ, за да намерят решения, свързани с назначаването на медици от ИМП им под някаква форма в болниците, така че да им се осигури възможност да помогнат на своите колеги, като за този техен труд да получат полагащото им се достойно възнаграждение.

Ще бъде проведена и видеоконферентна среща с ректорите на медицинските университети, за да бъде обсъдена възможността студентите, които са шести курс, да помогнат на лекарите в лечебните заведения, като това ще се зачита за техен стаж. „Ще проведем разговори с медицинските колежи, където се обучават професионалистите по здравни грижи, за да търсим решения на липсата на медицински сестри и професионалисти по здравни грижи в лечебните заведения, където има най-голям натиск“, каза още проф. Ангелов и допълни: „Единствената възможност да намалим този натиск е да спазваме мерките и да търсим решения как да намалим хората, които се заразяват“.

Той информира още, че днес предстои среща с Българската асоциация на заведенията, за да се търсят съвместни решения на проблема с коронакризата у нас.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up