Събота, Януари 16, 2021
Министърът не е съгласен хирурзи да коментират мерките

Категорично не съм съгласен хематолози и хирурзи да дават мнение за противоепидемичните мерки, каза министърът от трибуната на Народното събрание, 7 месеца след началото на пандемията. Изказването му беше в отговор на проф. Михайлов, който настоява в народното събрание да не се носят маски: 
„Принуден съм да ви отговоря за мантрата с маските, защото аз се занимавам с трансплантология, онкология и хематология“, заяви проф. Михайлов. „Мерките имат значение, но тяхното фанатизиране няма да помогне, защото това е въздушно-капково инфекция.

На вас разчитам да се проведе дебата и да се намери консенсус с министерството и министерски съвет“, заяви депутатът в реплика към министъра.“
В отгоовор на която министърът каза:
„Вие сте хематолог, аз съм хирург, а мерките ги въвеждат епидемиолозите и сме длъжни да ги спазваме! Няма значение какво мислим вие и аз. Категорично не съм съгласен хематолози и хирурзи да дават мнение за противоепидемичните мерки“

Визирайки себе си, проф. Ангелов , очевидно забрави, че ръководителят на НОЩ, проф. Мутафчийски също е хирург. От изказването му не сана ясно и дали мнението на инфекционистите се причислява това на епидемиолозите или те също не могат да дават мнение като хирурзите.

„Не сме научно подготвени за това, защото това е материя, с която ние не боравим“ каза още министърът, но не допълни защо епидемичнта обстановка в страната вече 7 месеца се управлява от хора, които не са научно подготвени.

В залата беше повдигнат въпросът за Националният план за действие при пандемия
"Предлагаме този план за действие да е Националния план на България за готовност за грипна епидемия, приет през 2006 г., актуализиран последно през 2017 г. Няма никакво логично обяснение защо този план не беше приложен през март и април, ама никакво. Освен едно – правителството да избяга от отговорност и да възложи отговорността на създадения оперативен щаб, но да не поеме политическата отговорност“. – казаха от левицата

Логичното обяснение, вероятно се крие в първата част от текста. Изненадващо се оказа, че  от всички членове на НОЩ, само един е научно подготвен.  

Министърът все пак призна, че планът е на бюрото му и го разглежда за да се види какво може да се приложи, но :“В случая говорим за напълно непознат вирус, чието поведение е напълно изненадващо за научната общност в целия свят“ - обясни той. 

Подробност е, че Националният план за действие при пандемия е изготвен именно за случай на поява на непознат подтип грипен вирус, който се разпространява до пандемия и ако беше следван в началото, епидемията нямаше да се управлява от хирурзи

 

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up