Събота, Януари 23, 2021
Доц. Кунчев: Ако случаите на COVID продължат да нарастват, може да се въведат допълнителни мерки

При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Разбира се, някакви допълнителни ограничения, ако продължава този темп на нарастване, трябва да се обсъдят и да бъдат въвеждани, но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища“, уточни той.

 

Според главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев високият брой новозаразени (436) се дължи основно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.

„Очевидно става въпрос за така очакваната есенна, втора вълна. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ“, каза доц. Кунчев.

Относно големия брой хоспитализирани пациенти доцент Кунчев каза, че към този момент няма опасност за здравната система, тъй като въпреки че в болница са общо 971 пациенти, са заети около 10-12% от определените за COVID-19 легла.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up