Понеделник, Октомври 26, 2020
227  са активните случаи на заразен с Ковид медицински персонал

Към края на септември е запълнен 10,5% от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 3% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение - каза министърът на здравеопазването проф.Констадин Ангелов на първия за сезона брифинг на НОЩ. 
„Един от най-големите потенциални рискове пред здравната ни система остава недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията. Нараства делът на заразените медицински специалисти.


При медицинските лица активните случаи са 227, от които 189 на домашно лечение, 36 в лечебни заведение и двама в интензивно отделение.
България е 2б--то място по заболяемост по брой случаи в ЕС и на 8мо място по смъртност. НОЩ не можа да даде категоричен отговор на въпроса защо страната се представя толкова различно по отношение на разпространение на вируса и смъртността.
Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев коментира:


Ежедневно се следят 23 показателя. От всички положителни случаи около 30% имат клиника, а около 5% - нужда от болнично лечение.
След сравнително спокоен септември в Европа има вълна от повишаване на заболеваемостта. От миналата седмица България също бележи ръст. "Нашият ръст седмично е плюс 57%. Има няколко страни, които са с по-висок“, заяви още доц. Кунчев.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up