Събота, Януари 23, 2021
Властите да кажат колко души са се срещали с вируса

"Все още съществуват неизвестни за Covid, въпреки че знаем как се разпространява и как да се предпазим. От шест месеца насам така и не получихме от държаните институции отговори на няколко фундаментални въпроси - колко българи са се срещнали вече с вируса, какво е сегашното репродуктивното число и др. Ние не знаем дали броят но хората срещнали се вече с вируса е 20 хиляди, 200 хиляди или 2 милиона. През пролетта се смяташе, че един човек заразява средно трима. Сега какво е числото – същото или 1:5, или 1:1, или друго?

Ако 2 милиона души са се срещали с вируса, то тогава е налице колективен имунитет и няма нужда от въвеждане на мерки, ако е 20 хиляди ситуацията е съвсем друга. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

Когато нямаш отговори на тези и други въпроси, как решаваш какви мерки да приложиш? Това означава, че прилагането на мерките е политически мотивирано, а не медицински.
Какво са правили през тези 6 месеца министерският съвет, здравният министър, главният държавен здравен инспектор и Националният център по заразни и паразитни болести, ако не могат да дадат отговори на основни въпроси?

За да се обяви епидемия е необходимо в рамките на две седмици броят на заразените да е над 140 хиляди души. При нас те са 1400. На какво основание тогава се обявява епидемия, че даже и извънредна епидемична обстановка?

Ние не можем да спрем разпространението на вируса, можем само да го забавим. Има смисъл да се забави разпространението, ако е достигнат капацитета на здравната система. През годините ние често критикувахме големия брой болници и легла. Сега това се оказа голямото ни предимство. При 10 хиляди легла определени само за болни с КОВИД са заети едва 800, а при 1200 разкрити интензивни легла са заети 30. Няма повод за притеснение и необходимост от мерки за забавяне на разпространението.
На въпрос, свързан със съобщения, че лекарите и сестрите са крайно изтощени, д-р Кацаров отговори така – ако има изтощени лекари и сестри, то това се означава единствено лоша организация – цялата работа е стоварена на шепа хора. Ако има добра организация, няма как да става дума за изтощение, при положение, че не е засегната и 1/10 от капацитета на системата.

"Карантинирането на училищните паралелки ще доведе до страхотен хаос - при един заразен ученик, една паралелка излиза на дистанционно обучение, връщат паралелката в училище и после е напълно вероятно да се разболее втори ученик или учител и процесът може да се повтаря безкрайно, като накрая няма да се знае кой докъде е стигнал в учебния материал. Проблемът е огромен особено за учениците в 7-ми и 11-ти клас, чието бъдеще се решава тази година".
Правилният подход в случая е да се отнасяме с Covid, така както се отнасяме с вируса на грипа - да изолираме болните хора и останалите да продължават живота си. Ако се разболеем, да останем вкъщи да оздравяване и след това да се върнем на работа или в училище.

Д-р Кацаров поясни, че "сегашната паника за ваксиниране против грип не е обоснована - ваксината обикновено се прави в късната есен и е наложителна при най-възрастните и най-малките, които не са срещали с вируса; но тя няма да ни предпази от Covid".

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up