Събота, Октомври 24, 2020
15% от населението в ЕС има имунитет срещу Ковид

С имунитет срещу КОВИД-19 са до 15% от населението в ЕС и Великобритания. Това показват последните анализи на Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания (ECDC). Експертите в него заедно с еврокомисаря Стела Кириакидис днес отправиха нови препоръки към държавите за нуждата от мерки срещу вируса.

 

Макар и с различни сила, случаите на КОВИД-19 се повишават устойчиво в целия ЕС и Англия от началото на август. В някои страни се увеличават хората с леко протичане на инфекцията, които се откриват заради повишеното ниво на тестване, в други обаче се увеличават тежките случаи на заразата, казват от европейския център и ЕК.

„Ситуацията сега е дори по-лоша от март, това е притеснително, то е следствие на това, че мерките не са достатъчни или не се спазват достатъчно. Пандемията не е приключила, а есента е сезонът когато идват повече заразни заболявания", каза еврокомисарят Стела Кириакидис. Тя допълни, че Комисията работим за осигурявам на ваксини, както и по предложения за ограничаване на свободното движение на хората, така че всичко да е по-предвидимо. Засега обаче няма окончателен вариант и противоепидемичните мерки трябва да се спазват.

От друга страна ECDC  са категорични, че към момента предпазните мерки не са постигнали нужния ефект. Това пък е притеснително при положение, че засега по-малко от 15% от населението има имунитет според различните проучвания, казват от ECDC.

Затова от агенцията предлагат да се обърне внимание на предпазните мерки във всички държави. Рискът от КОВИД е особено голям за рисковите групи, напомнят експертите. Ситуацията ни насочва вниманието върху повишаващия се риск за възрастните хора и тези с хронични заболявания, казва Андреа Амон, директор на ECDC. Според нея повишената заболеваемост поставя на изпитание възможностите на здравните системи да се справят с пандемията.

Нужни са действия, пандемията е далече от края си и не трябва да сваляме гарда, казва тя. До появата на ваксина е нужно да се спазват мерките за превенция навсякъде. Това означава, че те трябва да се зачитат от всички, иначе не са ефективни. Също така трябва да са съобразени с особеностите на всеки регион, а властите трябва да са гъвкави в решенията си и готови за спешни промени, допълват от ECDC.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up