Понеделник, Октомври 26, 2020
СЗО: 14% от заразените с COVID-19 в света са медици

Един от седем случая на COVID-19, докладван на Световната здравна организация (СЗО), е на медицински работник, а в някои страни този брой нараства до всеки трети, стана ясно на брифинг на световната организация в Женева, посветен на Световния ден за безопасност на пациента. Тази година той преминава под мотото „Здрави медици – здрави пациенти“.

 

„Докато медиците като численост представляват по-малко от 3% от населението в по-голямата част от страните и по-малко от 2% в почти всички страни с ниски и средни доходи, около 14% от случаите на COVID-19, докладвани на СЗО, са точно сред тях. В някои страни този дял може да достигне до 35%. Хиляди здравни работници, заразени с COVID-19, са загубили живота си по целия свят“, отбеляза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

Повече от 1000 медицински сестри са починали след заразяване с вируса, се посочва в доклад на Международния съвет на медицинските сестри, който бе представен на брифинга.

Генералният директор на Международната организация на труда Гей Райдър определи данните на СЗО за инфекциите сред медиците като шокиращи и подчерта, че безопасността на пациентите изисква и гаранции за безопасност на медиците, защото това са двете страни на една и съща монета.

„За съжаление, твърде често тези гаранции липсват“, каза Райдър.

По думите на ръководителя на Програмата на СЗО за спешни ситуации д-р Майк Райън три са тежките професионални рискове за медиците, които работят на първа линия, в огнищата на инфекциите – да са намират в тях и да виждат как хората умират, но да не могат да им помогнат; да виждат как инфекцията поразява техни колеги и третият, най-тежък риск – да осъзнават колко голяма е вероятността, върщайки се у дома, да предадат заразата на семействата и децата си.

СЗО призова страните да осигурят за медиците на първа линия защитно облекло, което да ги предпазва и да ограничава възможността да пренесат инфекцията в домовете си.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up