Събота, Януари 23, 2021
Доц. Чорбанов: UW лампите не са безвредни. Лечението с плазма е рисково.

Няма смисъл от UV лампи срещу коронавируса в училищата. На това мнение е доц. Андрей Чорбанов - ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология при БАН в интервю за телевизия BulgariaOnAir.
"Ясно е, че А и B UV вълните са вредни. UVC е доста по-безвредна като дължина, но има изключително слаба проникваща способност. Тази вълна като ефект е на кратко разстояние - буквално сантиметри. Ефективността на тези лампи е ниска, ефектът е стражарски - много по-демонстративен, отколкото реален", обясни той в студиото на "България сутрин".

Ученият не е съгласен да се делегира на училищата възможност за "всякакви експерименти". По думите му дневната светлина върши доста повече работа срещу коронавируса в помещенията.
"Огромната част от полезните бактерии се намират във вътрешността на нашите организми. Но повърхността на кожата на хората има страшно много организми, които имат своята протективна роля. Кожата отделя голямо количество ензими. Постоянното дезинфекциране в никакъв случай не е полезно за кожата и за организма", настоя доц. Чорбанов.
Той изтъкна, че контролът при децата е различен, когато са във ваканция и на училище. Ще се откриват позитивни случаи, ще се затварят училища и ще скочи броят на протестиращите - родители, които ще бъдат в невъзможност да си вземат отпуск и да гледат децата си вкъщи, предрече експертът от БАН.

"Вече на пазара има PCR китове, които разграничават грипове тип А, Б и коронавируса. Това е един добър бизнес. Цената на един тест е между 5 и 6 долара", отбеляза доц. Чорбанов.
Той смята, че лечението с кръвна плазма е рисков метод, тъй като пряко зависи от индивидуалния донор. Много от хората съдържат група антитела, които не ги правят болни, но са изключително силен фактор за много тежко протичане на заболяването, стана ясно от думите му.
"Ако вземете плазма от човек, който е успял да преодолее заболяването и я пренесете в един здрав човек, който боледува от коронавирус, това ще бъде смъртоносен фактор", подчерта доц. Андрей Чорбанов.
Цялото интервю на доц. Чорбанов във видеото:

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up