Понеделник, Ноември 30, 2020
Доц. Мангъров: На всички се услади да вземат по 1 млн. лева на ден за тестове, които са си чиста печалба

"Значителна част от мерките, които се вземат от МОН преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни". Това каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Според него се случва същото, както с КПП-тата и затварянето на парковете през зимата:

 

"На път сме да повтори същото нещо, но сега в училищата, водени от някакъв страх. Ще направим същите простотии, които направихме тогава, но този път ще е за сметка на нашите деца".

Той посочи проста формула, за да се избегне притеснението и създаването на хаос - децата, които са болни, да не ходят на училище, а здравите деца да си ходят спокойно в учебните часове.

По думите на доц. Мангъров изолационните стаи в училищата няма да са ефикасни, защото преди да бъде изолирано там детето вече е било с другите деца в класната стая.

"Друго нещо - да се разхождат в междучасието децата с маски, а в час - без маски. това е пълна безсмислица. До момента няма статистически доказано проучване, което да твърди, че носенето на маски носи някаква съществена полза. Още повече, когато се използват от некомпетентни - каквито са децата, а и самоделните маски от плат... Доказано е, че тези, които направят саморъчно направени маски, могат да се заразят три пъти повече от тези, които не носят маски", подчерта инфекционистът.

По думите на Мангъров "изследователската дейност" трябва да спре: "Това ще стане трудно, защото на всички се услади да вземат по 1 млн. лева на ден за тестове, които са си чиста печалба". Това е бизнес на лабораториите, които правят тестовете, подчерта той и обясни:

"Защо трябва да се харчи обществен ресурс за това, който иска да се тества - да си се тества. Един положителен тест ни струва 3000 лева, а често става дума за хора, на които нищо им няма".

В предаването "12+3" доц. Мангъров коментира, че погледнато в световен мащаб, страните, които през зимата бяха най-строго затворени заради пандемията, сега чакат втора вълна, а тези, които са били "оставени свободно" с най-разхлабени мерки, сега отбелязват най-малко новозаразени и най-малко смъртни случаи.

Във връзка с ваксините, които се създават срещу Covid-19, доц. Атанас Мангъров коментира:

"Не е въпросът в самото правене на ваксината, а в това, че тя трябва да бъде много добре клинично изпитана и за безопасност, и за ефективност".

Той определи руската ваксина "Спутник 5" като недобре изпитана.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  gost · преди 24 дни
  Струи вопиуща финансова некомпетентност ,която намира благодатна почва сред населението. Да му напомня на Мангъра,че печалбата е това ,което ти остава след като платиш всичко. Само ще набележа някои детайли - апаратура ,която е взета на лизинг , консумативи, китове ,ламинарни боксове,центрофуги ,обзавеждане по изискванията на РЗИ, компютърни конфигурации ,принтери ,хладилници ,еднократно обл3кло ,калцуни ,ръкавици ,гащеризони ,маски ,очила.Щат за тази дейност Молекулярен биолог ,Вирусолог и т.. И накрая остава е една малка подробност - заплата ( която е висока заради риска), извънреден труд,нощен труд ,някъде се плаща и транспорт . Чак тогава Мангъров остава печалба ,която също е много разтегливо понятие. Прости неща са и ако някой иска да печели - Воала !
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Красимира Трифонова · преди 2 месеца
  Успокоява.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Дино · преди 2 месеца
  Достоен лекар.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Пенка Фурнигова · преди 2 месеца
  Съгласна съм и поддържам изцяло мненията изказани преди моето.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Цено · преди 2 месеца
  От кога Доц Мангъров говори за тези неща , но всички са пощутели за тези милиони и никой не чува умният човек. И затова човешката лакомия докара здраве опазването ни до това окаяно състояние!!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Василка Гюрджеклиева · преди 2 месеца
  Достоен човек и лекар е Мангъров !
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 2 месеца
  Ако правителството плаща тестовете,то пак ние данъкоплатците ще си ги платим,затова ,да не се правят тестове и то безразборно,без причина на здрави хора .
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 2 месеца
  Доц.Мангъров както винаги е прав
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up