Събота, Декември 05, 2020
Как изследват за Covid-19 във Великобритания и Гърция

PCR тестовете във Великобритания могат да се направят във всяко оборудвано с необходимата лабораторна техника подразделение на Националната здравна служба. Тестът е безплатен. Трябва да отговаряте на следните условия – да имате симптоми на Covid-19 - кашлица, загуба на сетивни усещания и висока температура, да има предписание от лекар,

тъй като се налага хоспитализация. Друг вариант е общината да пожелае да ви бъде направен тест, а също и ако живеете в район, който е огнище на зараза и е наложена локална карантина. Безплатен тест може да ви бъде направен и ако участвате в пилотен проект на правителството в борбата с коронавируса.
Ако искате да си направите тест по ваше желание, то вие си го заплащате. Цените са между 100 и 180 паунда. Има и семейни тестове, които са по-евтини.

За целта не е необходимо да ходите до лаборатория, а може да си поръчате комплект за проби по пощата. Следвайки указанията можете да вземете пробите от гърлото и носа у дома, а след това - да ги изпратите в лаборатория.

Във Великобритания обществеността не одобрява 14-дневната карантина за хора, пристигащи от конкретни държави. Имаше идея, която все още не е реализирана, на най-натовареното британско летище Хийтроу да се тестват пристигащите от тези държави и ако резултатите са отрицателни, те да не подлежат на самоизолация.

Според закона във Великобритания, ако се върнете от държава от т.нар.“черен списък“ и си направите тест за коронавирус по ваше желание и той е отрицателен, това не означава, че няма да подлежите на карантина.

В Гърция средно на ден се правят около 13 хиляди теста, сочат данни на правителството. Тестването по летищата и пристанищата е избирателно. През ГКПП "Кулата - Промахон" се преминава само с отрицателен PCR тест.
За прием във всички болници пациентите се тестват за коронавирус, като осигурителната агенция поема разходите. Безплатно се тестват контактните лица, които са под карантина.

От няколко дни е задължително за държавните служители, които се връщат от отпуска, да си направят тест, като разходите за сметка на работодателя.

Следващия месец всички работещи в системата на образованието ще преминат задължителен тест за коронавирус, също безплатен за тях. Все още не е решено дали всички ученици ще бъдат изследвани.

В частния сектор повечето фирми принуждават работниците да си плащат тестовете, преди да се върнат на работа. Повечето от големите фирми обаче имат договори със сертифицирани лаборатории и цените за служителите им са преференциални.

При лично пътуване в чужбина всеки сам си заплаща теста. От 100 до 300 евро варира цената на един PCR тест.

Високата цена доведе до спорове в гръцкия парламент и опозицията настоява тестовете да са безплатни за всички, но това скоро няма да се случи. Гръцките граждани смятат цената за много висока. Гръцките медии посочват, че в много други държави цената на тестовете е достъпна дори за по-бедните.

Засега безплатно се тестват само хората със симптоми, останалите заплащат сами тестовете.

Източник: БНР

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р Тодоров · преди 3 месеца
    Медицинският фашизъм в Гърция е минал всякакви граници!
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 3 месеца
    Да не само във Великобритания и в Германия също тестовете са безплатни .Само у нас чакат някой друг да им ги направи напр.гърците на тези които отиват там .Тук само чакат тези отгоре дето казват че ние много добре се справяме да приберат едни пари от ЕС и всичко се плаща от пациента у нас избор на екип консумативи тестове у нас си плаща болния затова имаме и поговорка болен здрав носи
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up