Понеделник, Ноември 30, 2020
Д-р Недялко Калъчев: Не може да управлявате здравна криза без здравна информация

Проблемът не е в PCR тестовете, а в това, че не можете да управлявате здравна криза без здравна информация. Това заяви пред БНР д-р Недялко Калъчев, директор на една от големите лаборатории, сертифицирани да правят изследвания за коронавирус у нас.
Всяка лаборатория произвежда информация от изследвания биологичен материал, оттам нататък обаче тази информация не се използва адекватно, смята Калъчев.


Eдинният информационен портал за Covid-19 според д-р Калъчев е плод на първоначален ентусиазъм и последващо западане на инициативата. „Порталът не върши своята работа, както трябва да я върши“, смята Недялко Калъчев, който определи този портал като недовършен. „Поредното нещо, направено с велик ентусиазъм първите две седмици.“

"И сега порталът, освен че е малко тежък за работа с него, той няма особен смисъл", коментира Калъчев.

Сега се оказва, че ако сте изписани от болница с два отрицателни теста, сте освободени от карантина, но ако сте амбулаторен пациент с един първоначален положителен PCR, последван от два отрицателни теста, не ви освобождават от карантина, посочи още д-р Недялко Калъчев в анализа си. "Това са някакви административни недомислици."

Надяваме се тази седмица да бъде последната с този ужасен наплив, защото трудно издържаме, отбеляза Недялко Калъчев по повод натовареността на лабораторията през летния сезон.

По-малко от 8% от тестовете са с направление. Огромното количество проби са на хора, които са контактни или на пътуващи. Има и група пациенти, които представляват колективи и които в офиса, фирмата, цеха, магазина се явяват контактни на човек с положителна проба, уточни лабораторният директор.

"Има тежка драматургия да се назначават по Здравна каса тези изследвания. Нашата каса не обича да плаща за диагностика", изтъкна той.

Политиката „на 20-годишно изтребление“ на всякакви хора, които искат да работят нещо в областта на медицината, не може да се компенсира за 6 месеца, обобщи той относно капацитета на здравните заведения да посрещнат предизвикателствата наесен.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up