Петък, Октомври 30, 2020
Няма драма с коронавируса, ако не броим неадекватните действия на Правителството

Не трябва да драматизираме ситуацията с рекордния брой заразени на ден у нас", категорично заяви в предаването „Пред всички“ по „Хоризонт“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.
„Нормално е при отпускане на мерките броят на новозаразените да расте. Нормално е при увеличаване на броя на тестваните, да е по-голям и броят на положителните проби.

Не трябва да се правят генерални изводи от един резултат. Ние не знаем дали всичките 240 са нови случаи или има и такива, които вече са диагностицирани и им се прави втори или трети тест. Ние не знаем дали днес не са попаднали на огнище, а утре на кръг от хора сред които няма носители. Самият тест не е сигурен. Взет при най-добри условия, PCR тестът има 70 на сто чувствителност, тоест от 10 заразени той ще позитивира при седем. Затова не бива да се надценява значението на теста.  ", уточни Кацаров в коментара си по тревожната статистика от 240 новоустановени с коронавирус за денонощие, което е рекорд до момента. Резултатът е отчетен при направени 4286 PCR теста за последното денонощие. 
„Учените разработиха модел, при който се смята, че трябва се вземат мерки за ограничаване на инфекцията, ако броят на седмично заразените надхвърля 35-40 души на 10 хиляди население, не трябва се гледа дневният брой. За нашите условия това означава ако седмичният брой надхвърли 2500 - 3000 новозаразени случаи, или среднодневно по 300-400 новорегистрирани случаи. Това би било сигнал за предприемане на нови мерки за ограничаване на пандемията с цел да се предпази здравната система от претоварване“.
„В момента няма риск за здравната система. Имаме общо 500 хоспитализирани болни при разкрити само за коронавирус 10000 легла и 29 в интензивните отделения при разкрити 1200 такива легла“

„В момента най-голяма нужда от подкрепа имат Регионалните здравни инспекции – там трябват и хора и пари“, допълни той. „Най-добре оборудвани с лични предпазни средства трябва да бъдат личните лекари и спешните медици. Те са на първа линия. Те трябва да бъдат тествани поне веднъж седмично, защото тук загубата е двойна - един болен повече един лечител по-малко“.
Тоталната блокада на страната през март беше грешка, защото само удължи агонията. Като грешка Стойчо Кацаров определи допускането на публика на мачовете. Другите страни по думите му са го показали със спортни мероприятия без публика, както и с повече рестрикции за нощните заведения и масови събития. Тук ги разрешиха, не защото науката така казва, а защото някой се обадил на премиера, да не му страда бизнеса. Благодарение на неадекватните и непоследователни мерки на Правителството, ние като общество ще платим много висока цена от другите страни, заради ударите, които понасят икономиката и туризмът в момента, подчерта той.
„За известно време трябва да се ограничат масовите събития, в това число и посещенията на мачовете, поне за известно време. Иначе страдат всички, виждате: затварят за нашата държава достъпът до други страни“.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Акад.В.Борисов · преди 3 месеца
    Мнението на д-р Стойчо Кацаров, заедно с това на проф К.Костов заслужава специално внимание. За разлика от десетките самозвани "експерти" които всеки ден бълват панически многословия и примитивни празнословия по медиите, д-р Кацаров винаги се изявява с ясни фрази , с компетентност на социален епидемиолог, а не на кабинетен "експерт", с реализъм и откровеност на гражданин
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up