Сряда, Юли 08, 2020
Случаите на коронавирус по света вече са над 10 милиона

Потвърдените случаи на коронавирус в световен мащаб вече надхвърлят 10 милиона, което напомня, че най-смъртоносната пандемия в модерната история е по-силна от всякога, съобщава Bloomberg.

 

Преминаването на границата от 10 млн. трябва да служи като сигнална лампа за здравните експерти и политическите лидери, включително и за президента на САЩ Доналд Тръмп, който в началото на пандемията се надяваше, че тя ще изчезне с настъпването на топлото време през лятото. Вместо това темпът на заразяване с коронавирус се ускорява. От първия случай на коронавирус в китайския град Ухан до достигането на бройката от 1 млн. бяха необходими четири месеца.

Разпространението на коронавируса непрекъснато се ускорява и за все по-кратък период се регистрират нови един милион случая. Също така редица експерти смятат, че реалният брой на заразените с Covid-19 е много по-висок заради трудно проследяване на болестта.

В средата на юни започнаха да се регистрират по 150 хиляди случая на ден в световен мащаб. Поради това генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус да предупреди, че пандемията е навлязла в нова опасна фаза. Смъртните случаи също се увеличават бързо и вече са близо 500 хиляди. А някои експерти прогнозират, че е възможно съвсем скоро да нараснат драстично до 1 милион.

„Не сме видели края на пандемията и затова все още не виждаме пълния ѝ обхват. Разпространението на коронавируса ще е опасно, колкото Испанската болест“, коментира Али Мокдад, професор по медицински науки в Университета във Вашингтон. Испанската болест, която се появява през 1918 г., заразява над 500 млн. души по света.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up