Сряда, Юли 08, 2020
43% от населението са достатъчни за ефективен стаден имунитет

Стаден имунитет срещу коронавируса може да бъде постигнат, когато 43% от населението стане имунизирано, посочват в статия в Science математици от Университета на Нотингам и Университета в Стокхолм. Това е „значително по-малко от класическото разбиране за нивото на имунитет на стадото от 60%, изчислено при хомогенната имунизация на населението“, пишат учените.

 

Изследователите определят имунитета на стадото като точката, в която имунитетът в населението достига ниво, което разпространението на болестта намалява, дори след като превантивните мерки са били отпуснати. Ако нямате стаден имунитет и се облекчат превантивните мерки, може да се появи втора вълна на заразяване, се казва в статията.

Авторите са изчислили стадния имунитет, като са разделили населението на различни възрастови групи и нива на социална активност и са изследвали как това е повлиява чувствителността на човек към вируса, като средно един човек би предал вируса на 2,5 души.

"Като използваме този нов математически подход за оценка на нивото, при което ще бъде постигнат имунитет на стадото, установихме, че това ниво потенциално може да бъде намалено от 60% до 43%. Това намаление се дължи главно на нивото на социална активност на хората, а не на възрастовата структура", казва Франк Бал, един от авторите от Университета на Нотингам пред вестника от университета.
„Колкото по-социално активни са хората, толкова по-голяма е вероятността да се заразят и да заразят други. По тази причина нивото на имунитета на стадото е по-ниско, когато имунитетът е причинен от разпространение на болести, отколкото когато имунитетът идва от ваксинацията."

Авторите предупреждават, че прогнозите трябва да се тълкуват, като начин да се покаже как разликите в популацията могат да повлияят на стадния имунитет, а не да предоставят точна прогноза.
Те също така отбелязват, че компютърният модел работи върху идеята, че хората, които хващат вируса, ще имат имунитет за "продължителен период от време", а ако това не е така, ще са необходими други модели.
Не е сигурно, че хората, които хващат коронавируса, стават имунизирани срещу него, а ако имунизират, колко дълго това трае. Скорошно проучване на малка група участници показа, че хората, които са тествали положително, особено тези, които не проявяват симптоми, могат да загубят антителата си след няколко месеца.
Източник:webmd.com

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up