Сряда, Юли 08, 2020
Уроци от Германия

Германия надгради съществуваща здравна инфраструктура, за да се справи с пандемията от КОВИД-19.

Пандемичната ситуация в Германия често се дава за пример в сравнение с други европейски страни, особено с Великобритания. Според Световната здравна организация процентът на заразяване, докладван в Германия до 23 юни, е почти на половината от процента, отчетен във Великобритания (230 случая / 100 000 население, срещу 451/100 000), а отчетената смъртност от КОВИД-1 е шест пъти по-малка от тази във Великобритания (10.7 / 100 000, срещу 63.2 / 100 000).

 

Трябва да се внимава, когато се сравняват данни от различни страни, защото различни причини могат да обяснят наблюдаваните разлики. От гледна точка на общественото здраве, опитът показва, че интензивната система за тестване, проследяване на контактни и карантината са били от решаващо значение за успешния контрол на епидемията в Германия. Това е особено видимо при ситуации на масивно разпространение, като това регистрирано в едно месопреработвателно предприятие миналата седмица.

Германия е организирана в 16 федерални държави, които носят своите отговорности за общественото здраве. Разследването и управлението на огнища, включително проследяването на контакти, е отговорност на местните здравни власти, на градско или регионално ниво, с подкрепата на държавните здравни служби и националния институт за обществено здраве и института „Робърт Кох“, когато е необходимо.

Обществено здравеопазване на местно ниво
В Германия КОВИД-19 бе поставена сред болестите, за които се уведомяват здравните власти, на 1 февруари 2020, много по-рано, отколкото в Обединеното кралство. Уведомяването за болестта налага законово задължение за лекарите да уведомяват органите за обществено здравеопазване за съмнителните случаи. По подобен начин се изисква лабораториите да уведомяват здравните власти за положителните тестове за болест.та В Германия съобщенията от клиницисти и лаборатории за болестта, се пращат на местните власти, където се осъществява по-голямата част от практическата работа за контрола на инфекцията.

Първото огнище на КОВИД-19 се случи в Бавария в края на януари и беше бързо контролирано с тестване, проследяване на контактните, изолация и карантина. Новите огнища, се появиха от други източници, започнаха да се разпространяват и необходимостта да се прекъсне веригата на предаване с национални мерки (блокиране) стана очевидна. В същото време бяха мобилизирани местните здравни служби. През април федералното и щатските правителства се съгласиха да осигурят допълнителни финансови средства за укрепване на местните органи за обществено здраве. Държавни служители от други места в администрацията са били пренасочени към общественото здравеопазване, нает е и допълнителен персонал за подпомагане на проследяването на контактните. Германия се опря на съществуващата инфраструктура и опит от самото начало, за разлика от Англия, където местните служби за обществено здраве са били пренебрегвани в полза на централизирана система, управлявана от възложени на външни изпълнители компании.

По-късно, с премахването на ограниченията за населението, канцлерът Ангела Меркел и премиерите на федералните държави се съгласиха, че местните власти трябва да разполагат с пет служители за проследяване на контактни лица на всеки 20 000 граждани. Липсата на опитът на новите служители е бил преодолян, чрез включването им в организационни структури с опитни служители.

Местни прагове
Разширеният капацитет за проследяване на контактите беше в основата на решенията от 6 май за постепенно отваряне и разхлабване на мерките. Местните правителства се съгласиха, че мерките за контрол на инфекцията на населението, като закриване на училища или дори „блокиране“, ще бъдат активирани отново на местно ниво, ако процентът на инфекция достигне прага от 35-50 случая на 100 000 жители седмично в даден регион. Като цяло гъвкавостта на местните служби за борба с инфекциозните заболявания и контролът с централизирана координация и подкрепа, изглежда по-ефективен от по-централизирания подход, приет във Великобритания.

Подобно на много други страни, Германия внедри технологични решения, включително анонимно приложение за проследяване на контакти, което беше стартирано на 16 юни. Загрижеността за поверителността на информацията доведе до отмяна на предишни планове за събиране на данни централно, което водеше и до забавяне на реакциите. Правата за защита на данните се приемат сериозно в Германия, а данните, събрани от приложението, се съхраняват само на отделни места, без централна база данни. Експертите в областта на общественото здравеопазване обаче нямат големи очаквания. В скорошно проучване 38% от отговорилите служители от отдели за обществено здраве са изразили съмнения относно добавената стойност на приложението за проследяване на контакти или считат, че е потенциално проблематично.

Въпреки че блокирането на Германия беше по-малко интензивно и по-кратко, отколкото в някои други европейски страни, включително Обединеното кралство, ранното прилагане в комбинация с широко тестване, проследяване на контакт и карантина постигна успех за намаляване на честотата на КОВИД-19 и смъртните случаи. Досега епидемията остава стабилна чрез постепенно облекчаване на мерките за контрол, въпреки че неотдавнашните огнища в няколко предприятия за месо (едното включва повече от 1000 случая) са очевидни предизвикателства пред системата. Бяха предприети строги мерки, включително регионално блокиране, за да се контролират тези огнища.
Навременните данни за съмнителни случаи вече са жизненоважни, заедно с бързото тестване, кратките времена за получаване на резултатите и цялостното проследяване на контактните. Националните насоки за тестване се коригират редовно в отговор на развитието на пандемията. Втората вълна остава риск и властите продължават да следят отблизо ситуацията. Без ваксина и специфично антивирусно лечение, предотвратяването на предаването, чрез мерки за обществено здраве е по-важно от всякога.
Източник: BMJ.com

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up