Събота, Юли 04, 2020
10 починали пациенти изобщи не са вписвани в общия брой жертви на коронавирус

С фалстарт започна новият начин на оповестяване на данните във връзка се eпидемията от коронавирус. От днес институции, граждани и медии трябваше да получават информацията за хода на заболеваемостта на националната информационна система. Тази сутрин обаче цифрите се разминаваха. Наложи се от Министерството на здравеопазването да дадат обяснения за причините.


Новите случаи на Covid-19 през последното денонощие са 35, починали няма. За последните 24 часа са направени 1276 теста. В болници са 149 души, оздравелите за деня са 68. Оказа се обаче, че 10 починали пациенти в периода от началото на април до началото на месец май, изобщо не са били вписани в общия брой на жертвите на коронавируса.
Заместник-министър Жени Начева обясни това с липса на опит:
„Подложени на напрежението и отговорността да лекуват първо пациентите и да намерят начини подход за това как да спасят техните животи, а не да отразят конкретния резултат и конкретното число точно в момента на неговото случване“.
Пропуските са от столични болници, които са били най-натоварени, обясни проф. Тодор Кантарджиев:
„Те са правили грешка с един-два случая - да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта, а след изясняване на лабораторния резултат, което е ставало на следващ или по-следващия ден - от там е разликата“.
От здравното министерство отчетоха като грешка това, че не са обобщили информацията тази сутрин, за да я предоставят на медиите и да не се допускат интерпретации на данните от системата.
Заместник-министър жени Начева обяви, че всички пропуски вече са попълнени:
За заден период няма информация, която да е пропусната и да не е въведена в системата към момента от което и да е от тези 77 лечебни заведения и 144 лаборатории“.

Пороф. Кантарджиев допълни, че: "ако не е имало разминаване на числата е щяло да бъде учудващо и би се усъмнил, че има стъкмистика. „Някакви кой знае какви разлики няма. Разликите за броя на изследванията с PCR тестове са големи, но това е защото сериозните данни идват след 16.00 часа“, каза той.

"Никакъв интерес няма Министерство на здравеопазването да лъжем", каза проф. Тодор Кантарджиев и допълни: "Само, който не работи, той не греши".


Занапред данните ще се обобщава в 0 часа за предходното денонощие. Подробностите за хода на епидемията са общодостъпни на информационната платформа коронавирус.бг

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up