Четвъртък, Юли 16, 2020
Извънредната епидемиологична обстановка приключва  на 15 юни

От 15 юни ще отпаднат всички противоепидемични мерки, като ще останат само социалните, обяви премиерът Борисов на първото присъствено правителствено заседание от началото на пандемията.


Спешно България ще трябва да подготви проекти за 692 млн. евро до есента, за да можем да усвоим парите, стана ясно още на заседанието.
Правителството се събра на заседание за пръв път от 70 дни насам, а Борисов напомни, че след 15 юни трябва да отпаднат всички мерки.
На заседанието стана ясно още, че България може да се възползва от усвояването на европейски финансови средства от новия фонд за възстановяване след кризата.
Целият пакет финансиране по МФР без новото е 16 мрд., което включва средства от кохезионната политика, директни плащания, средства по програма за развитие на селските райони и т.н. – каза вицепремиерът Томислав Дончев,
Най-важната ни задача освен позицията в съвета е да съобразим програмирането и начина, по който ще се използва финансирането.- каза Владислав Горанов, министър на финансите.
Министър-председателят добави, това са прогнози и предложения. Нямаме все още приет бюджет на ЕС за следващите години, така че играта с цифрите и тълкуванията е много изгодна за политическата класа - до 30 млрд. ще докараме в държавата, но те имат толкова много условности.
Правителството гласува да отпусне 600 000 лв. за Рилския манастир, по 200 хиляди за Бачковския манастир и Троянския, а за манастира в Кръстова гора – 300 000 лв. Министрите отпуснаха и още 500 000 лв. за църквата в двора на Духовната академия.
Още 15 милиона лева дава държавата на Столична община за училища и детски градини

 

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up