Четвъртък, Юли 16, 2020
Ново огнище на Ебола в ДР Конго

Правителството на Демократична република Конго обяви ново избухване на болестта причинена от вируса Ебола във Вангата, Мбандака провинция Екватур. Съобщението идва когато, сложно огнище на ебола в източната Демократична република Конго е на крачка от унищожаване. Страната също се бори с COVID-19 и най-голямото огнище на морбили в света.


Първоначалната информация на Министерството на здравеопазването е, че досега във Вангата са открити шест случая на ебола, от които четири са починали, а двамата са живи и са под наблюдение. Три от тези шест случая са потвърдени с лабораторни изследвания. Има вероятност повече хора да бъдат идентифицирани с болестта, тъй като дейностите по наблюдението се увеличават.
„Това е напомняне, че COVID-19 не е единствената заплаха за здравето, с която хората се сблъскват“, казва д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „Въпреки че голяма част от вниманието ни е насочено към пандемията, СЗО продължава да наблюдава и реагира на много други извънредни ситуации, свързани със здравето.“
Това е 11-то избухване на Ебола в Демократична република Конго, тъй като вирусът е бил открит за първи път в страната през 1976 г. За град Мбандака и околностите му това е 9 -то избухване Ебола .
„Това се случва в труден момент, но СЗО работи през последните две години със здравните власти, Африка CDC и други партньори за укрепване на националния капацитет за реагиране на такива огнища“, заяви д-р Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка. „За да подпомогне местните власти, СЗО планира да изпрати екип, който да подкрепи мащаба на отговора на страната. Като се има предвид близостта на това ново огнище с натоварените транспортни маршрути и уязвимите съседни страни, трябва да действаме бързо. "
СЗО вече е на място в Мбандака, Екипът подпомага събирането и тестването на пробите, които се зизпащат към националната лаборатория за потвърждение. Тече проследяване на контакти. Продължава работата по изпращане на допълнителни доставки от Северно Киву и от Киншаса, за да се подкрепи правителството. Очаква се още 25 души да пристигнат в Мбандака утре. СЗО работи и за осигуряване на предоставянето на основни здравни услуги на общностите, въпреки тези спешни събития.
Десетото огнище на Ебола в Демократична република Конго в провинциите Северно Киву, Южно Киву и Итури е в заключителен стадий от 14 май 2020 г. Министерството на здравеопазването започна 42-дневното отброяване до обявяването на края на това огнище.
Очакват се нови огнища на ебола в Демократична република Конго предвид наличието на вируса в резервати за животни в много части на страната.

 

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up