Събота, Октомври 24, 2020
Доц. Кунчев: Ръкавиците не ни осигуряват по принцип някаква защита по-различна от тази, когато сме без ръкавици


Повече от два месеца след появата на Covid-19 у нас главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е установил, че все още има доста неразбиране по отношение ползването на маски и на ръкавици, и даде практични пояснения за правилната употреба

на предпазните средства в условията на епидемичната обстановка на сутрешния брифинг.
От носенето на маска на открито се оказва, че отново няма нужда, както нямаше и в началото. Имаше, обаче период, в който глобата за това ненужно упражнение беше 5000лв.
„Изключително важно е да знаем, че носенето на маска е важно тогава, когато сме в закрити пространства с много хора и контактуваме с тях. Това е ключовото. Няма нужда да се носи маска, когато сме на открити пространства, това не е и задължително.
Неразбирнето вероятно е провокирано от обърканите препоръки.

Доцент Кунчев също подчерта, че от носеното на маска има смисъл ако тя се носи. 
"И второто важно нещо е, че носенето на маска има смисъл, когато тя наистина се носи. Носенето на маска просто на врата с нищо не ни помага." – допълни доц. Кунчев

При обикновените маски възможността за поглъщане на въздух, който не се филтрира от нея, и без това не е малък - така че, ако искаме да бъдем предпазени и по-скоро да предпазваме другите, защото това е основният смисъл на носенето на маска, то тя трябва да се носи така, че да покрива носа и устата“.
По отношение на носенето на ръкавици доц. Кунчев подчерта, че те трябва да се сменят и/или дезинфекцират често. За ръкавиците „е особено важно да знаем, че те не ни осигуряват по принцип някаква защита - по-различна от тази, когато сме без ръкавици“:
„В смисъл - ако ние не ги сменяме често, ако не ги дезинфекцираме, това, че сме с ръкавици с по никакъв начин не намалява риска, ако пипаме различни повърхности и след това пипаме устата, носа и очите си.
Така че от тази гледна точка лъжливата сигурност, която създава просто носенето на ръкавици цял ден, е опасна и трябва да знаем, че те подлежат и на смяна, и на дезинфекция достатъчно често, за да бъдат безопасни“.

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up