Събота, Декември 05, 2020
В Бургас ще се изследва общият имунитет на населението към COVID-19

Мащабно проучване на общия имунитет за КОВИД-19 ще бъде направено на населението в Бургас, съобщиха от общината. Предложението е на кмета Димитър Николов и е подкрепено от местния оперативен щаб за борба с коронавируса. За целта ще бъдат осигурени около 5000 теста за установяване на антитела. Методологията на проучването ще изготвят деканът на Медицински факултет доц. Велинов и негови колеги.


Същинското тестване ще бъде организирано и проведено от РЗИ - Бургас през първата половина на юни. Така в началото на летния сезон градът ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. Резултатите от проучването ще бъдат предоставено и на хората от туристическия бранш.

Тестването ще даде информация какво е разпространението на коронавируса, рисковите групи и колко хора са образували антитела, смятат от общината. Ще покаже колко ефективни са били поредицата от мерки в Бургас и накъде да бъдат насочени усилията при подобни кризи занапред, ако ги има. Това ще е полезно освен като реклама и като научно изследване.

 Настанените в Инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас пациенти са само петима, всичките в добро състояние, съобщи д-р Бойко Миразчийски, директор на общинската болница. Продължава тестването на персонала в бургаските детски градини, преди да се върне на работа, като вече 600 души са изследвани.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up