Петък, Януари 15, 2021
СЗО прие резолюция за оценка на дейността на организацията във връзка с панемията

Документът беше внесен от ЕС от името на над 100 държави Всички 194 страни членки на Световната здравна организация (СЗО), включително САЩ и Китай, приеха резолюция за независима оценка на начина, по който агенцията на ООН е реагирала на пандемията от новия коронавирус, предадоха „Франс прес” и „Ройтерс”.

 

В приетия с консенсус текст се предвижда възможно най-скоро да започне „процес на безпристрастна, независима и пълна оценка” на координираните от СЗО международни действия за борба с пандемията с цел „да се подобри световният капацитет за превенция, готовност и реакция на пандемии”.

Чрез извършването на оценка на реакцията на СЗО на пандемията ще се даде отговор на обвиненията на американския президент Доналд Тръмп, че СЗО се е превърнала в организация, контролирана от Китай. Тръмп преустанови американското финансиране на организация и заплаши, че САЩ може да я напуснат.

Резолюцията предвижда да има „научни мисии и сътрудничество на място” при подготовката на оценката. Китай заяви, че е отворен за независимо разследване, но не и преди края на пандемията.

На откриването вчера на двудневната годишна сесия на СЗО китайският президент Си Цзинпин увери, че евентуалната китайска ваксина ще може да бъде използвана за благото на целия свят, както предвижда приетата от СЗО резолюция. Позицията на Си бе споделена от френския президент Еманюел Макрон, според когото „всеки трябва да има достъп” до бъдеща ваксина.

Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up