Сряда, Януари 27, 2021
Лекува или убива Хлорохинът, разпространен във всички български болници

Миналия четвъртък стана ясно, че България е произвела първите си 244 опаковки Хлорохин, които трябва да стигнат за лечението на 2500 човека от болни от COVID-19. Тъй като страната ни е получила и дарения, лечение е осигурено на 20хил. пациента.
Ръководителят на Националния оперативен щаб

ген. Мутафчийски определи произвеждането на лекарството като „безспорен успех“ и допълни че по указания на Националния оперативен щаб и Дружеството на инфекционистите в България е разработило терапевтичните протоколи и е дало ясно и точно указание на болниците за безопасно използване на лекарството.
„Въпреки противоречивите показания, това си остава лекарствения продукт, на който се разчита.“


На 13 април, когато България получи даренията, проф. Балтов директорът на болница Пирогов, обяви пред Нова телевизия, че хлорохина може да се ползва и в домашни условия. И че тогавашните 15хил. бройки ще трябва да се раздават по някакъв начин.
„Може би ще променим тактиката. Може да търсим тези пациенти и да им даваме по-рано лекарства. А не, когато ги интубираме“, поясни Балтов. Той допълни, че хлорохина може да се дава и в домашни условия.“
Спомена все пак и че лекарството не е панацея

Днес по-малко от месец по-късно, вече е съвсем ясно, че медикаментът е твърде опасен за домашно приложение и прилагането му изисква постоянно наблюдение, така че част от горното твърдение е отпаднало. Все пак актуална е едната му половина. В четвъртък проф. Балтов, отново заяви, че лекарството ще се прилага при леки и средно тежки случаи.

Няколко дни по-рано Европейската агенция по лекарствата излезе с предупреждение:
„Известно е, че хлорохинът и хидроксихлорохинът потенциално причиняват проблеми със сърдечния ритъм и те могат да се изострят, ако лечението се комбинира с други лекарства, като антибиотика азитромицин, които имат подобни ефекти върху сърцето.
Последните проучвания съобщават за сериозни, в някои случаи фатални проблеми със сърдечния ритъм с хлорохин или хидроксихлорохин, особено когато се приемат във високи дози или в комбинация с антибиотика азитромицин…“
Подобно е и становището на Американската агенция по лекарстватам:
"FDA е запозната с съобщенията за сериозни проблеми със сърдечния ритъм при пациенти с COVID-19, лекувани с хидроксихлорохин или хлорохин, често в комбинация с азитромицин и други лекарства, удължаващи QT интервала. Не е доказано, че хидроксихлорохинът и хлорохинът са безопасни и ефективни за лечение или профилактика на COVID-19. Те се изучават в клинични изпитвания за COVID-19 и ние разрешихме тяхното временно използване по време на пандемията COVID-19 за лечение на вируса при хоспитализирани пациенти, когато не са налични клинични изпитвания или участието не е възможно, чрез разрешение за спешна употреба (EUA) 
Пациентите, които имат и други здравословни проблеми, като сърдечни и бъбречни заболявания, вероятно са изложени на повишен риск от тези сърдечни проблеми, когато приемат тези лекарства."
Въпреки, че в четвъртък генерал Мутафчийски поясни, че пациентите се следят чрез кардиограми по време на лечението, от брифинга на 23 март става ясно, че по това време се прилага именно тази рискова комбинация.
„Актуалният протокол за лечение у нас е хлороквин с азитромицин. Хлороквинът в момента се снабдява от дарения, каза още ген. Мутафчийски.“


Във Великобритания Д-р Kome Gbinigie, от университета на Оксфорд, автор на доклад за антималарийни тестове за Covid-19, съобщава:
Съществуват и рискове от сериозни странични ефекти, включително увреждане на бъбреците и черния дроб.
"Нуждаем се от по-големи, висококачествени рандомизирани клинични изпитвания, за да оценим по-добре тяхната ефективност".
И допълва, че: „Емпиричните данни сочат, че хидроксихлорохинът има по-добър профил на безопасност и следователно би било за предпочитане да се съсредоточат усилията за изследователска работа върху този по-малко токсичен метаболит.“

Във Франция бушуват дебати относно препоръката на проф. Дидие Раул за комбинация от хлорохин и азитромицин за лечение на пациенти с Covid-19. Въпреки че разреши лечението по много ограничен начин за сериозни случаи, Франция прояви скептицизъм по отношение на двойната комбинирана терапия.
На 22 април министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран заяви, че най-новите публикации от клиничните проучвания не са в полза на двойната терапия. Шест дни по-късно, по време на реч относно стратегията на Франция за премахване на блокирането на Covid-19, премиерът Едуар Филип ясно потвърди позицията на правителството: „Към днешна дата никое лечение не се е оказало ефективно.“

В края на април Бразилия, която изглежда пренебрегна предупрежденията прекрати тестовете за лечение на COVID-19 след като 11 пациента са починали с фатална аритмия или увреждане на сърдечния мускул и това показва колко рисково може да бъде лечение с високи дози на пациенти с COVID-19 с хлорохин, особено в комбинация с антибиотика азитромицин или други лекарства. – съобщи Дойче веле
Малко по-рано беше публикувано и изс;едване списание Canadian Medical Association за опасностите от удължаване на QT интервала в електрокардиограмата при използване на хлорохин и хидроксихлорохин - особено в комбинация с антибиотика азитромицин.
Според този доклад комбинацията може да доведе до хипогликемия, неспокойствие, объркване и заблуди в допълнение към сърдечна аритмия. Предозирането може да доведе до епилептични припадъци, кома и спиране на сърцето, се казва в доклада.
Aгенция Ройтерс също съобщи за проведено проучване с ветерани болни от коронавирус в САЩ, То разглежда резултатите за тези, които са били лекувани без хидроксихлорохин, само с хидроксихлорохин и с хидроксихлорохин и азитромицин.
„Няма доказателства, че употребата на хидроксихлорохин, с или без азитромицин, намалява риска от механична вентилация при пациенти, хоспитализирани с COVID-19“, добавят и че „е установена повишена обща смъртност при пациенти, лекувани само с хидроксихлорохин. " За пациенти, лекувани само с хидроксихлорохин, смъртността е била 27,8 процента.“

На 7ми май, беше публикувана статия в научния сайт Scielo, която обобщава събраните досега доказателства. В материала се посочва, че:
Въпреки че хлорохин / хидроксихлорохин може да даде обещаващи резултати, те не трябва да бъдат обявявани като лек от политиците и средствата за масова информация, тъй като те никога не са били тествани като лечение на вируси от рода Coronaviridae . Клиничните изпитвания продължават по време на тази пандемия, но все още не са открити научни доказателства в подкрепа на широкото използване на тези лекарства.
При тежки и сложни случаи на COVID-19 противовъзпалителните ефекти на хлорохин / хидроксихлорохин с могат да бъдат от значение, тъй като и двата медикамента могат да потиснат производството и освобождаването на фактор на тумор некроза (TNF) и интерлевкин 6
Но както са добре известни механизмите на действие, така са известни и страничните ефекти. Едно проучване в клиничната болница на Университета в Сао Пауло оценява 350 пациенти със системен лупус еритематозус, лекувани с хлорохин. Разпространението на нежеланите реакции е 35,7%.
Фазите на научните изпитания съществуват и са в постоянно наблюдение, за да гарантираме някакво основно ниво на безопасност по отношение на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Пренебрегването или прескачането на тези фази може да доведе до човешки медицински бедствия като трагедиите, предизвикани от талидомид тератогенезата през 20 век, в резултат на които над 10 000 деца са родени с инвалидизиращи малформации.
В обобщение, все още няма ефективни лечения за COVID-19. Въпреки че хлорохин / хидроксихлорохин може да бъде обещаващ, употребата им трябва да бъде ограничена до текущи клинични изпитвания, докато нямаме достатъчно доказателства, за да го препоръчаме на широката популация. Трябва да вземем предвид дългосрочните последици от прилагането на хлорохин / хидроксихлорохин и да спазваме научния подход. Добре утвърдената, основана на доказателства политика на здравеопазване може да спаси повече животи, отколкото бързо прилагане на недоказани терапии.

У нас не е известно да се провеждат клинични изпитвания с медикаменти за лечение на COVID-19. За участие в такова проучване, пациентът трябва да уведомен за всички възможни рискове за неговото здраве.
„Безспорният успех“ на производството на медикамента с „ противоречиви данни“ е безспорно преувеличен. Особено предвид, че няма никакви категорични научни доказателства, че медикамента помага повече, отколкото вреди.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
 

 

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up