Сряда, Януари 27, 2021
Нова ваксина срещу туберкулоза ще се тества в Германия


VPM1002 е името на нова ваксина срещу туберкулоза, която евентуално би могла да помогне за контролиране на новия коронавирус. Започнаха няколко проучвания и изглеждат обещаващи.
Ваксината срещу туберкулоза, наречена Bacille Calmette-Guerin (BCG), съществува от началото на миналия век. Това е единствената одобрена ваксина срещу туберкулоза . Към днешна дата са прилагани повече от 4 милиона дози от нея. Новият VPM1002 е базиран на тази ваксина.


Учени от германския институт по инфекциозна биология „Макс Планк“ са разработили ваксината чрез генетично модифициране на BCG. След като ваксината успешно приключи клиничните тестове, има планове да я използва срещу туберкулоза в световен мащаб в рамките на следващите няколко години.
Инфекциозният биолог Стефан Кауфман, който отговаря за разработването на VPM1002 каза: Сега учените тестват ваксината за нейната ефикасност срещу COVID-19. Предшественикът и вече се е оказал ефективен срещу други инфекции.

"В контролирани проучвания е доказано, че BCG наистина може да защити срещу вирусни респираторни инфекции. BCG стимулира вродения имунитет и това може да се използва за изграждане на защита срещу вирусни респираторни инфекции. Въз основа на това ние знаем, че новата ни ваксина трябва да има подобен ефект “, каза Кауфман пред DW.
Това с дава надежда и по отношение на COVID-19.
VPM1002 активира имунната система
Проучвания при мишки показват, че VPM1002 активира имунната система и по този начин може значително да отслаби вирусни инфекции като COVID-19.
Ваксината - или патоген - винаги се стимулира два вида защита от организма. Едно от тях е вроден или неспецифичен имунитет. Той може да убие патогените много бързо. Другото е придобит или специфичен имунитет.
„Взаимодействието между тези два имунитета осигурява най-добрия възможен имунен отговор и най-добрата възможна ендогенна защита“, обяснява Кауфман.

Преодоляване на първото препятствие
Институтът Пол Ерлих вече одобри фаза III клинично изпитване за VPM1002 срещу COVID-19. Провежда се в различни немски болници, включително Медицинското училище в Хановер (MHH) .
От началото на май учените проверяват дали новата ваксина срещу туберкулоза активира имунната система по неспецифичен начин.
"Това трябва да помогне за облекчаване на тежката прогресия на респираторни заболявания като COVID-19", казва Jacobus Bosch пред DW. Той е един от учените в екипа, ръководен от професор Кристоф Шиндлер, който е водещ автор на изследването. Той се фокусира върху ефекта на ваксината като възможно средство срещу COVID-19.
"Новата ваксина срещу туберкулоза VPM 1002 ще бъде тествана в Хановер изключително за нейната ефикасност при настоящата пандемия на SARS-CoV-2", казва Бош.
Първото общонационално проучване включва 1000 тествани лица. Всички те работят в областта на медицината и затова са особено изложени на възможна инфекция.
"В допълнително проучване планираме да изследваме ефикасността на подобрената ваксина срещу туберкулоза VPM1002 при хора над 60-годишна възраст. Въпросът тук е дали VPM1002 може ефективно да защити тази възрастова група, която в момента е особено изложена на риск", каза директорът на изследването
Във второто проучване ще участват 2000 доброволци от цяла Германия
VPM1002 като мостова технология
Дори ако резултатите от теста с VPM1002 са положителни, казва Стефан Кауфман, все още са необходими допълнителни изследвания на специална коронавирусна ваксина. Но ако ефектите му са достатъчно успешни, VPM1002 може да се произведе в големи количества за кратък период от време, като по този начин се спечели време, докато се намери ефективна ваксина срещу COVID-19.
"Не говорим за милиони, а за 10 до 100 милиона дози за кратко време. Това също е много важно, защото ваксината срещу туберкулоза БЦЖ е доста оскъдна, а сега Световната здравна организация е загрижена, че бебетата в страни с туберкулоза няма да може да бъдат ваксинирани ", казва Кауфман.
Индия е най-вероятното място за производство. The Serum Institute на Индия е лицензирана за производство на ваксината VPM1002. Компанията е най-големият производител на ваксини в света и вече разполага с съоръжения, готови за производство.

По нови пътеки
Ваксината срещу туберкулоза BCG е добре установена и отдавна гарантира, че туберкулозата преминава в по-лек курс. Деца в източните германски щати и в източна Европа я получават. Днес тя все още се прилага главно в Африка и Азия в борбата с туберкулозата. В някои от тези региони изглежда, че досега е имало по- малко случаи на COVID-19.
"Когато се появи кризата COVID-19, някои учени проследиха директно дали рисковете срещу COVID са по-ниски в страни, където ваксинацията с BCG е задължителна, т.е. дали има по-малко случаи на заболяване, отколкото в страни без ваксинация с BCG. И наистина, връзката беше намерени тук ", казва Кауфман.
Умерена увереност
Въпреки това той е предпазлив при тълкуването на тези изследвания: "Това са проучвания, сравняващи страни, които се различават по много начини. Така че не може непременно да се обясни с факта, че е имало задължителна ваксинация с БЦЖ." Но той каза, че констатациите са стимул за по-нататъшно проучване на въпроса.
Учените в Хановер също са уверени. „Смятаме, че тази нова ваксина срещу туберкулоза VMP1002 е обещаващ подход“, казва Бош. "Ваксината трябва да подобри неспецифичния имунен отговор на човешкия организъм и по този начин да бъде ефективна срещу вирусите на SARS-CoV-2, но ще трябва да изчакаме резултатите от клиничните изпитвания."
И има проучвания не само в Германия или в Индия: Изследванията в световен мащаб са в разгара си - точно като вируса.

Източник: DW

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 8 месеца
    Ваксина срещу туберкулоза има дори българската както се видя от предаванията е много добра .Германците явно са разбрали и искат да си произведат своя нищо лошо .Лошото е ако ние си захвърлим нашата и приемем германската както става по нашите ширини .Между другото искам и да се запита гл.санитарен инспектор защо децата на 11г и 17год вече няма нужда да правят проба Манту и евентуално БЦЖ .
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up