Петък, Септември 25, 2020
Заразените в България били три пъти повече от съобщаваните

На днешната си пресконференция НОЩт потвърди, че България е единствената страна в ЕС с ръст на заразените с COVID-19, така както обяви Директорът на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести Андреа Амон пред Европейския парламент в понеделник. Покачването на заболеваемостта е 2 до 3 пъти, като потвърдените случаи са скочили от 20 на над 50.

Тук възниква въпросът защо ограничителните мерки се разхлабват при условие, че случаите нарастват, при това в пъти над броя им, когато бяха наложени тези ограниченията? Защо България прави обратното на страните от ЕС, които отменят ограничителни мерки на базата на намаляващ брой случаи на заразяване?
Отчетените случаи са в Хасково, Ямбол и старчески домове, „не е дифузно, а клъстерно разпространение.“
80 домуващи и 30 души персонал от 15000 общо настанени в домове за възрастни хора, са заразени. домове за хора с психични разтройства и дневни центрове. В Пирогов 48 са заразени, 7 са излекувани, а 4-ма са на лечение в болницата. Това не затруднява работата, а половината от персонала даже бил в отпуска и изчаква.
Големият брой на заразените медици беше обяснен с естеството на работата и се случва независимо от ползването на индивидуалните предпазни средства. Това, което може да се подобри е организацията на работа, но то не се отнасяло за Пирогов и ВМА, където организацията била на ниво. Заболеваемостта на персонала в отделенията за болни с COVID-19 е ниска, а е висока в другите отделения.
Няма да се прилагат диференцирани мерки спрямо възрастните. Изследванията на хората в старческите домове ще се забавят защото и ползвателите и персонала са много, а трябвало да се правят изследвания и на други, не само на тях.
От щаба отрекоха твърденията на Асоциацията на лекарите към спешна помощ, че спешните медици не са защитени поради липса на организация и предпазни средства, с аргумента, че Д-р Гелев има „съвсем други твърдения и те са реални“.

Относно полета от Холандия, където на една жена с положителен COVID-19, на която ѝ е било прилошало по време на полета и това е било съобщено на летищните власти от екипажа на самолета, си заминала с такси за Хасково, се каза, че всичко е наред с граничния контрол. Граничният здравен контрол научил за случая от „от други пътници“, и я е „изпуснал и после я гонил в багажното отделение, но тя отказала да се върне.“
От щабът отказаха да коментират дали изявлението на Бойко Борисов за 30000 починали дневно в ЕС е вярно.
На въпроса дали броят на заразените е колкото се съобщава или няколкостотин хиляди, колкото обяви доцент Мангъров, от щаба също отказаха да коментират. Според тях реалният брой на заразените бил три пъти по-голям от този, който съобщават. „Анализът ни показва, че откриваме 2-ма на 6 заразени.“ Тоест при обявени потвърдени случаи от 1811 броят на реално заразените според НОЩ е 5433. Това означава също, че леталитетът не е 4,6%, а 1,5%.
Това твърдение отново поставя въпроса защо беше блокирана страната при наличие на 5000 заразени за 2 месеца, при условие, че за да се обяви епидемия в национален мащаб е нужно броят на заразените да е над 140 000, тъй като по единодушното мнение на всички експерт COVID-19 не попада в категорията на особено опасните инфекции?
От друга страна тези данни не кореспондират с данните съобщени от изследването за наличие на антитела на жители на гр. Банско (проведено под ръководството на НОЩ) и на множество лаборатории, които съобщават за наличие на антитела у 2 до 8% от изследваните хора, което прави между 140 000 и 560 000 прекарали инфекцията и би обяснило обявяването на епидемия.
Ако НОЩ не вярват на тестовете за антитела, то тогава дължат обяснение защо ВМА закупиха няколко десетки хиляди такива теста и защо ги прилагат изобщо в Банско и на други места? Плащането с държавни пари на нещо, от което няма нужда означава облагодетелстване на трети лица и поставя въпроса за корист в мотивите на такова действие.
Изобщо тази сутрин не научихме нищо повече от това, което знаехме вчера или онзи ден. Много важни въпроси не бяха зададени, а на зададените такива не бе даден отговор. Това потвърждава впечатлението, че НОЩ не е наясно с картината в страната, няма цялостна оценка на ситуацията и не може да се ангажира с никаква прогноза.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up