Сряда, Октомври 21, 2020
Отварящо очите проучване в Южна Корея

Най-сложният въпрос в Америка в момента е как, кога и къде да се отворят отново градовете, които бяха блокирани. Всички искат възобновяване на живота, свободното придвижване и социална близост, на които са се радвали допреди няколко месеца, но балансирането му с необходимостта да се гарантира, както личната безопасност, така и (тъй като това е заразна болест) обществената безопасност, остава съществено предизвикателство.

Ново проучване от Южна Корея току що беше публикувано под формата на „предварителен доклад“ в медицинското списание на Американския Център за превенция и контрол над заразните болести „Emerging Infevable Diseases“.
Проучването е озаглавено „ COVID-19 в Кол център в Южна Корея“ и описва как Южна Корея се справя с огнище във висока сграда в най-натоварената част на Сеул с ранна, решителна намеса, която включва затваряне на цялата сграда, масови тестове и карантина на заразени хора и техните контакти. Изследването е проведено от експерти от Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията, Правителство и местни институции.
Подходът на корейците към идентифицирането и контрола на Covid-19, може да послужи като план за местните и националните политици, които се коелбаят за мерките за излизане от блокадата.
Избухването на огнището е било установено за пръв път на 8 март 2020 г., приблизително две седмици, след като Южна Корея се озова пред значителна национална епидемия, възникнала от експозиции в църква в град Дегу, на около 200 километра южно от Сеул. Около половината от всички 10 738 потвърдени случая в Южна Корея са свързани с огнището на църквата.
Благодарение на информацията от предишните епидемии със SARS и MERS, здравните служители в Южна Корея имаха изградени процедури за задържане на епидемията, които вече са били задействани при откриването на първия случай в Кол центъра. Екип за реакция незабавно е направил преглед на мястото на инфекциите - 19-етажна смесена търговско-жилищна сграда.
На 9 март, един ден след появата на първите случаи, цялата сграда е била затворена. Почти незабавно 1143 души (работници, жители и няколко посетители) са били тествани с бързи тестове. Тестовете показали, че 97 души (8,5% от обитателите на сградата) са заразени. Повечето от случаите са на жени под 30 годишна възраст и почти всички (94 от 97-те) са работили в Кол център, на 11-ия етаж на сградата.
Любопитното е, че за разлика от много други огнища, съобщени преди и след това, практически всички заразени - 92% от случаите – са имали активни симптоми на Covid-19 при поставянето на диагнозата.
След това екипът съставил подробна карта на етажа с информация за това кой е и кой не е заразен, демонстрирайки, че преобладаващото мнозинство от случаите са работили от едната страна на 11-ия етаж в изключителна близост един с друг. Като цяло, 43% от всички работещи на 11-ия етаж са развили инфекция, като дялът им е по-висок в силно засегнатото крило.
След това южнокорейският екип тества семействата и съквартирантите на тези 97-те души с инфекция. От тях около 16% са положителни за Covid-19. Нито един случай не е диагностициран в 15-те домашни контакта на заразени, които не са имали симптоми по време на теста, но са развили след това и такива, които изобщо не са развили симптоми, което противоречи на настоящото разбиране, че предаване на инфекцията, може да се осъществи дори преди хората да проявят симптоми.

Южнокорейските изследователи анализират ефектът, който работата им може да има за обичайния бизнес в Сеул. Те посочват, че случаите са били в "работна среда с висока плътност" и това разпространение до голяма степен е било ограничено до един участък от един етаж.
Разстоянието между столовете и продължителността на експозицията са критични фактори за предаване на вируса от един на друг, но позволяването на заразени лица да продължат да работят, увеличава възможността за все повече и повече незаразени хора да имат близък и постоянен контакт с тях, което вероятно ще доведе до много повече вторични случаи.

Ако екипите бяха изчакаха седмица, инфекцията вероятно щеше да се разпространи широко в семействата, после към приятелите, а след това до работните места на приятелите - точно както беше наблюдавано при огнищата в американски месопреработвателни предприятия със сравнително висока плътност на работната среда. Вирусът не познава стени. След като бизнесът е заразен, цялата общност може бързо да се зарази, освен ако не се предприемат бързи действия - като тези в Сеул.
Настоящата представа на някои американски политици за просто отваряне на нашите градове – все едно отваряш универсалния магазин, в който сутринта няма посетители, а до вечерта е пълен с хора, със сигурност е неосъществима мечта. Този доклад от Южна Корея ни показва как всъщност можем да се справим с несигурността, съпътстваща плановете за възобновяването на нормалния живот.

За целта ще е необходима решителност (като бързо затваряне на цяла сграда, ако е необходимо), широко достъпни тестове с бързи резултати и граждани, съгласни да бъдат поставени под карантина, ако е необходимо за общественото благо.
Само с възприемането на този план в своята цялост може да се постигне целта за връщането ни към една жизнена и свободна нация.
Ако се опитаме да се върнем към обичайния си живот, като игнорираме проблема - пандемия, която уби над 60 000 американци за два месеца, или като се надяваме, че може би ще изчезне, ако ядем това или пием онова и не прекарваме толкова време в притеснения, не само ще се провали, но и ще ни върне незабавно обратно към ужасяващите първи седмици на март, когато сякаш небето се беше стоварило върху нас.
Източник: Kent Sepkowitz, cnn.com

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up