Четвъртък, Ноември 26, 2020
П. Георгиева: Незаконно е от пациентите да се изисква да платят PCR тест и рентгенова снимка преди прием в болница

Какви са затрудненията, които пациентите срещат в ситуацията на епидемия от Covid-19 и извънредно положение и трябваше ли някои решения да бъдат по-добре прецизирани, разговаряме с Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „ Заедно с теб“
Г-жо Георгиева какви оплаквания и сигнали от пациенти постъпва при вас напоследък?
Имаме сигнали от пациенти, на които им се изисква PCR тест и рентгенова

снимка на бял дроб от същия ден преди прием в болница. Това са пациенти с увреждания, които получават лекарства от НЗОК с протоколи. За да им бъдат удължени протоколите те трябва да бъдат прегледани ( не при всички удължаването на протокола става автоматично) и тези изследвания им се изискват. Това е незаконно. Обръщам се, чрез вас към пациентите:
Ако някъде ви карат да си плащате PCR тестове за коронавирус и рентгенова снимка, за да ви приемат в болница и да ви изпишат лечение – това е незаконно.
Първо защото НЗОК плаща за тези тестове, когато са по клинична пътека и второ има определена клинична пътека за Covid-19. Хората трябва да сигнализират и да не позволяват някои болници да издевателстват над тях. Това са пациенти с хронични заболявания, те обикновено нямат средства, защото получават инвалидна пенсия. Ако НЗОК не покрива цялата сума от стойността на теста, тя трябва да преосмисли това решение, защото в този случай не става дума за личните тревоги на някой . Постъпването в болница е основателна причина НЗОК да плати напълно този тест, а не пациентите да покриват тези разходи сами.
По отношение на достъпа на пациенти до лекарства
Имаме сигнали за липса на лекарства , но това при нас това винаги е било нормален процес . През годините многократно сме подавали сигнали за едни или други лекарствa , за едно или друго заболяване и сега сигналите не са повече от колкото преди пандемията. Винаги сме имали такива сигнали и това е нормално, поради някакви производствени затруднения, проблем с доставките или паралелен износ. Винаги е имало пикове и спадове, но институциите винаги са се опитвали по някакъв начин да решат проблема..
Това, за което СЗО Европейската комисия предупредиха, е че има вероятност, макар и малка, да има липса на такива лекарства, чиито суровини се произвеждат в Китай или Индия. Със сигурност ще се появят такива случаи, но лекарите и институциите трябва да се погрижат пациентите да бъдат подсигурени с други лекарства подходящи за тяхното лечение.
Като председател на пациентска организация какво мислите за някои от последните решения като например да се отворят парковете и да се възобнови ваксинацията на децата?
По отношение на отварянето на парковете, смятам, че трябваше да се прецизира по-добре и да се помисли за децата и младежите с увреждания. Много от тях са над 12г, някои са и над 18г. Аутизмът е невидим, но децата с аутизъм се влошават, когато не излизат, а и не само те. Необходимо е да се помисли за децата и младежите с увреждания и да се разреши да посещават паркове независимо от възрастта им.
По отношение на решението да бъдат възобновени ваксинациите на децата, аз разбирам нуждата от ваксини, но това, което притеснява родителите е, че безсимптомно дете ще се счита за здраво. Само днес има 7 случая на установени случаи на деца с коронавирус, по данни на оперативни щаб. Според мен с заповедта на министъра трябваше да се даде право на избор на родителите и само тези, които много държат да ги направят. Родителите са уплашени и негативни, защото не знаят детето им заразоносител ли е или не. Като че ли малко се прибърза с това решение и трябваше по-добре да се прецизира.

По отношение на цялостната стратегия за борба с COVID-19
Считам, че държавата като цяло е ангажирана към проблема. Опитват се да действат балансирано и мерките да бъдат съразмерни към нагласите на обществото и предполагам, че им е доста трудно. Винаги ще има недоволни, но е важно да се разбере, че това нов вирус и няма достатъчно световен опит за това кои мерки и как действат най-добре. Като че ли към момента световните експерти са единодушни, че социалната изолация е единственото и най-добро решение. Хубаво е, че се отвориха парковете, защото слънцето и чистият въздух са имунитет, но ние като граждани трябва да бъдем отговорни, да носим маски, да спазваме дистанция и да бъдем отговорни не само към себе си, но към другите и към обществото. Ние, които имаме отношение към здравеопазването в България, знаем много добре, че системата няма да издържи, ако има пик и по-голяма епидемия. Тя не издържа в богата Италия, какво остава за нас. За това обществената отговорност е много важна.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up