Събота, Май 30, 2020
Какъв е планът господин премиер?

— Би ли ми казал кой път да хвана оттук? - попита Алиса.
— Зависи накъде отиваш — отвърна Котарака.
— Все едно накъде… — каза Алиса.
— Тогава е все едно кой път ще хванеш.

 

Нашето Правителството обяви извънредно положение на 13 март и го удължи до 13 май. По същото време Чехия, Дания, Норвегия, Австрия, Финландия въведоха подобни извънредни мерки.
Сега техните Правителства обявяват конкретни дати за прекратяване на отделните мерки. „От 1 май ще се отворят всички магазини, търговски центрове и фризьори; междувременно ресторантите и хотелите ще се отворят постепенно от средата на май", каза тази седмица австрийският канцлер Себастиан Курц.
Макар и не толкова конкретни, Германия и Швейцария също планират постепенно завръщане към нормалния живот. Франция обяви, че на 11 май отваря училищата и детските градини.
Ние имаме ли план? По кой път ще поемем на 14 май?
Поне засега, не ми е известно Правителството да има план. „Стойте си у дома” не е план. „Стойте си у дома” може да стане план, ако се посочи докога.
Да имаш план, означава първо да имаш цел и второ да знаеш как се стига до нея, или както би казала Алиса, да знаеш по кой път да хванеш. Нашата цел в момента е да се върнем възможно най-бързо към обичайния си начин на живот. По кой път се стига до там?
За да направим план трябва да имаме достоверна информация. Обявените случаи до сега са 743. Това число, обаче щеше да е друго, ако се правеха повече тестове. Колко реално са заразените, колко са прекарали инфекцията и имат имунитет, какъв е темпът на нарастване, каква е вирулентността и какъв е реалният процент на смъртност от COVID-19? Нямаме сигурни данни. Как тогава, при липсата на базови данни може да се посочи кога ще е пикът на разпространението и дали изобщо ще има пик? Това го могат само врачките.

Каквито и да са актуалните данни, пътищата за изход от блокадата могат да бъдат сведени до три възможни варианта:
Първи вариант - блокадата продължава, докато учените разработят ваксина или друго лекарство за COVID-19. Според най-оптимистичните прогнози, такива може да има след 12 до 18 месеца.
Втори вариант – извънредното положение изтича на 13 май и не се подновява, противоепидемичните мерки се отменят, а обществото се връща към начина си на живот от преди кризата.
Трети вариант – отменят се част от мерките, следи се състоянието и при увеличаване на броя на заразените, се налагат отново. Това най-вероятно ще продължи също до откриване на ваксина.
Кой вариант ще избере Правителството? Какъв е планът господин премиер?
Гражданите имат право да знаят по кой път ще ги водите, за да направят собствените си планове. Освен това, на гражданите може да не им е все едно по кой път ще хванете, а властта произтича и принадлежи на народа, нали?
Д-р Стойчо Кацаров

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Господин „Никой“ · преди 1 месеца
    Моля поставете правилния въпрос в анкетата: Има ли въобще заразени от коронясаното „нищо"? Така бихте дали възможност някой да избере “голата“ истина. Ако днес тоалетната хартия свършва само от раздухването на една масова истерия по световните медии, то утре при нещо по-реалистично ще оцелеят само глухите, слепите и тези дето не са ваксинирали. Колко лесно хората вярват в невидимо „нищо“ и отричат “очевадната„ истина.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up