Неделя, Май 31, 2020
Kоронавирусът няма да изчезне със затопляне на времето

Престижна научна група заяви във вторник на Белия дом, че не изглежда вероятно коронавирусът да изчезне, след като времето се затопли. Президентът Тръмп твърдеше, че „когато стане малко по-топло вирусът по чудо си отива“.

В писмото си до Белия дом членовете на един от комитетите от Националната академия на науките казват, че данните са разнообразни за това дали коронавирусът се разпространява толкова лесно в топло време, колкото в студено време, но че може да не е от голямо значение, тъй като малко хора имат изграден имунитет срещу коронавирус.
„Има някои доказателства, които предполагат, че коронавирусът може да предава по-трудно в среда с по-висока околна температура и влажност; въпреки това, предвид липсата на имунитет в световен мащаб, това може да не доведе до значително намаляване на разпространението на болестта, без едновременното да се предприемат други стъпки“, се казва в писмото.
В писмото се отбелязва например, че проучване на епидемията в Китай показва, че дори при условия на висока температура и влажност вирусът се разпространява "експоненциално", като всеки заразен човек го предава средно поне на други двама души.
Д-р Уилям Шафнър, специалист по инфекциозни заболявания в Университетския медицински център на Вандербилт, който не е член на комитета на Националната академия на науките, казва: „Въпреки че можем да се надяваме, че времето ще допринесе за намаляване на предаването на вируса , не можем да разчитаме само на това. Трябва да продължим да прилагаме социално дистанциране и други мерки за намаляване на разпространението на вируса. "
Президентът Тръмп заяви, че коронавирусът ще отстъпи с по-топлото време.
"Много хора мислят, че вирусът ще отмине през април, когато времето стане по-топло. ", казва той на 10 февруари в свое изказване. Тръмп повтаря това твърдение по-късно същия ден на политически митинг в Ню Хемпшир. "Изглежда , че през април с топлото време, каквито теории има, вирусът по чудо ще изчезне", казва той. Той го казва трети път същия ден пред Fox News. "Както знаете с настъпване на топлото време вирусът загива и ние чакаме това време с нетърпение. ", казва той.
Шафнер, съветник на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, отбелязва, че докладът на Националната академия на науките дава "по-трезва оценка" на ситуацията, отколкото Тръмп.
В писмото на учените от Националната академия на науките се отбелязва, че някои лабораторни проучвания показват намалено предаване на вируса при по-топли и по-влажни условия, но това все още е несигурно.
Писмото описва как Чад Рой, изследовател от университета в Тулан, подлага вируса на горещи и влажни температури в лабораторията и го изследва в продължение на 16 часа.
Рой съобщава "изненадващо", че новият коронавирус живее по-дълго от грип, шарка, туберкулоза или коронавирусът, който причинява SARS, известен като тежък остър респираторен синдром.

Учените са изпратили писмото до Келвин Дрогемейер в Службата за наука и технология на Белия дом.
В писмото се подчертава, че в реалния свят вирусът все още се предава в страни с топло време.
"Като се има предвид, че страните, които в момента са в" летен "климат, като Австралия и Иран, преживяват бързо разпространение на вируса, не трябва да се предполага намаляване на случаите с повишаване на влажността и температурата другаде", се казва в писмото.
Писмото също така отбелязва, че макар грипът обикновено да е сезонен, това не е задължително, когато има нов щам на грипа и много малко хора имат имунитет.
Нови щамове на грип са се разпространявали в топло и студено време, а след това е имало втора вълна около шест месеца по-късно.
Д-р Пол Офит, специалист по инфекциозни заболявания, отбеляза, че докато коронавирусите, които причиняват обикновената настинка, са сезонни, този нов коронавирус е различен, защото произхожда от животни, а не от хора.
"Не е ясно как ще действа този вирус", каза Офит, професор по педиатрия в детската болница на Филаделфия.
Източник: cnn.com

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up