Петък, Май 29, 2020
Германия прие план за завръщане към нормалния живот

Германия съобщи за 95 391 потвърдени случаи на коронавирус и 1434 смъртни случая към понеделник, пропорционално много по-ниско ниво от съобщеното от други големи европейски държави.
Правителствен документ, видян от Ройтерс в понеделник, очертава поетапно завръщане към нормалния живот след приключването, с мерки, които ще включват задължително носене на маски на публично място, ограничения за събиране и бързо проследяване на заразените и контактните им лица.

Проектът на план за действие би позволил да се проследят повече от 80% от хората, с които заразен човек е имал контакт в рамките на 24 часа след поставянето на диагнозата. Заразените хора и хората, с които са имали контакт, вероятно ще останат под карантина, или у дома, или в хотели.
Документът предполага, че пандемията ще продължи до 2021 г.
В замяна на това магазините ще могат да се отворят отново, както и училищата в избрани региони, въпреки че все още ще се прилагат строги мерки за социално дистанциране.
Строгият граничен контрол ще бъде облекчен, но големи събития и частни партита ще останат забранени, се казва в документа.
Веднага след като има достатъчно защитни маски, ще бъде задължително да се носят във влакове и в автобуси, както и във фабрики и обществени сгради, се казва в съобщението.
Коронавирусът е най-голямото предизвикателство на Европейския съюз досега и държавите-членки трябва да покажат по-голяма солидарност, за да може блокът да излезе по-силен от икономическата криза, която се започна заради пандемията, заяви германският канцлер Ангела Меркел в понеделник.
Германия и Холандия бяха критикувани от Италия и Испания - двете страни, които са най-силно засегнати от епидемията от коронавирус - за отхвърляне на призивите еврозоната да обедини общ дълг, за да смекчи икономическото въздействие на пандемията.

Меркел потвърди противопоставянето на Германия за обединяване на дълга си с други държави от евросистемата, но заяви, че подкрепя използването на спасителния фонд на валутния блок, за да помогне на засегнатите страни да издържат на кризата.
"Според мен ... Европейският съюз е изправен пред най-голямото изпитание от създаването си", заяви Меркел на пресконференция. „Имаме голямо предизвикателство в областта на здравеопазването, което засяга всички държави-членки, колкото и да е различно.“
Подчертавайки, че Германия ще бъде отслабена, ако ЕС не докаже солидарност с най-нуждаещите се страни, Меркел каза: „Сега е време да покажем, че сме готови да защитим нашата Европа, да я укрепим.“
Германия също би подкрепила програма за стимулиране след кризата за еврозоната и останалата част от ЕС. "И тук Германия е готова да даде своя принос", каза тя.
Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че спасителният фонд на еврозоната, Европейският механизъм за стабилност, с ресурс от около 400 милиарда евро, разполага с инструментите, подходящи за ограничаване на икономическото въздействие на пандемията и че на тежко засегнатите страни трябва да се даде бърз достъп до пари в брой.
Меркел заяви в понеделник, че ограниченията за свободното движение и затварянето на бизнеса, които са в сила в Германия от 22 март, ще останат в сила най-малко до 19 април и че е твърде рано да се говори за облекчаване на блокирането.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?

Източник: Ройтерс

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up