Петък, Май 29, 2020
IPS: В България обяснението е просто: няма тестове, следователно няма случаи

Европейските тенденции обикновено пристигат бавно в България. В края на февруари, докато останалата част от Европа с тревога осъзнаваше, че коронавирусът може да достигне епидемични размери, за известно време България изглеждаше като Островът на Блажените. Брой случаи: нула. В аптеките обаче стана ясно доколко българите се доверяват на тази статистика: маски, дезинфектанти и ръкавици за еднократна употреба се изчерпаха, още преди да има и един потвърден случай. – пише International politics and society

България официално съобщи първите четирима заразени от Корона на 8 март - в провинциалните градове Габрово и Плевен. Веригата на инфекцията не може да бъде проследена, случаите, изглежда са дошли от нищото. Училищата в цялата страна вече бяха затворени, уж поради чести грипни инфекции. В средата на март е обявена национална извънредна ситуация. Дневните центрове бяха затворени и скоро последваха магазини, обществени сгради и съоръжения.
В българската коронавирус-история някои части просто липсват. Но обяснението е просто: няма тестове, следователно няма случаи. Първоначално българското правителство закупи 2000 теста за население от седем милиона. Междувременно частните дарители се намесиха и дариха още 5000 теста, но все пак твърде малко, за да получат дори приблизителна реалистична картина на ситуацията. Най-накрая, когато българите се завърнат от чужбина, броят на неустановените случаи вероятно ще бъде огромен.

Реакцията на българите е отчасти цинична - изглежда, че правителството просто чакаше европейския фонд да обяви размерите на помощта която ще отпусне, преди да обяви първите си случаи. Наблюдава се и типичен фатализъм, виждайки коронавирус-кризата като още една криза в дългата поредица от български катастрофи. Липсва и доверие, тъй като едва ли някой действително вярва, че правителството или здравната система могат да управляват кризата. Доверието в българските институции е ниско: фалшивите новини и теории на конспирацията процъфтяват, но над всичко това е българското убеждение, че всеки трябва да разчита единствено и само на себе си.
Въпреки че навсякъде има предупреждения за паника, никой не изглежда да е изпаднал в паника. Но хората са загрижени. Мнозина тук все още могат да си припомнят затрудненията в доставките на храни, съществували до 90-те години. Увереността на правителството, че не е необходимо презапасяване, по-скоро е въпрос на трезво изчисление, отколкото на страх. И повечето хора разчитат, че ще успеят да издържат на кризата у дома, независимо дали са болни или здрави.
Дори при нормални условия здравната система е дефицитна по отношение на оборудване и персонал. Хората казват: „Ако нямаш пари, трябва да умреш“. Това, което преди беше корупция, е приватизация - държавното здравно осигуряване едва ли покрива основния минимум. Останалото идва от частни услуги, които трябва да можете да си позволите.
Още по-лошото е, че колкото по-дълго трае спирането на работа, толкова по-малко неща могат да се предоставят. В най-бедната страна в ЕС две седмици на преустановена дейност означават фалит за много малки предприятия и неплатен отпуск за безброй служители. Със среден доход от 671 евро на месец, средната класа също няма резерви за тази ситуация.
Президентът Румен Радев наскоро предупреди, че кризата може да постави стотици хиляди българи на ръба на оцеляването: „Гладът ще бъде по-голям от страха и последиците ще бъдат пагубни“.
Автор: Helene Kortländer, FES България
International politics and society e онлайн издание създадено през януари 2017 г., то подчертава глобалното неравенство и предоставя нови гледни точки по въпроси като околната среда, европейската интеграция, международни отношения, социална демокрация и политика за развитие. Базирано е в Брюкселския офис на Фридрих-Еберт-Штифтунг (FES) Сътрудници са водещи журналисти, учени и политици, както и политически служители, работещи в цялата глобална мрежа на FES.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Иван Петканов Драган · преди 1 месеца
    Прави са, чушкиии...!Оруел е прав,една генерална репетиция за глобалното юркане на световната популация,неслучайно наричана "стадо" от някои,вкл.известни учени и мислители!!! Антибългарски плюнки,БГ е зле,но все тя им е виновна на ония на Запад,когато малко са жертвите не са доволни,когато са много-пак не са доволни! България и без коронната дивотия ,което е една кампания за заблуда и баламосване,е първа по смъртност в света...
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Галин Иванов · преди 1 месеца
    Добър ден . Здравейте ! Да, така е за жалост истината за този ..." корона вирус " . Тук сте абсолютно за всичко прави !!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up