Вторник, Октомври 27, 2020
Уроците на испанския грип

След края на Първата световна война пандемията от грип обхваща света, убивайки поне 50 милиона души. Какви уроци може да ни научи тази история за Covid-19?
Преди сто години светът, възстановявайки се от Първата световна война, в която умират около 20 милиона души, се изправи срещу нещо още по-смъртоносно: епидемия от грип.
Смята се, че пандемията, станала известна като испански грип, е започнала в тесни и претъпкани армейски учебни лагери на Западния фронт. Хигиенните условия - особено в окопите по френската граница - му помагат да се развие и разпространи.

Войната приключва през ноември 1918 г., и войниците , завръщайки се у дома, разпространяват вируса, който се оказва по-голяма опасност от самата война. Смята се, че между 50 и 100 милиона души са починали.

През последните години светът е преживял много пандемии и поне три сериозни огнища на грип сред тях, но нито една пандемия не е била толкова смъртоносна, нито толкова мащабна.

BBC Future се връща назад към отбелязването на 100-годишнината от испанския грип, за да видим какво сме научили от една от най-опустошителните болести в най-новата история.
Причина за смъртта най-често е пневмония
Много от хората, умиращи от Covid-19, развиват форма на пневмония, която се появява, поради отслабената имунна система на пациента.
Това е проява, по която двете пандемии си приличат,въпреки че трябва да се каже, че смъртността от Covid-19 е многократно по-ниска от тази на испанския грип. Възрастните хора и тези с компрометирана имунна система - които съставляват по-голямата част от загиналите от болестта досега - са по-податливи на инфекции, причиняващи пневмония.
Малко места по света не са били засегнати от ужасяващите последици от испанския грип. Разпространението му по света е било по-бавно. Тогава хората са пътували с влакове и параходи, а не със самолети, но макар и бавно грипа е достигнал до много места по света.
Но на някои места успяват да се опазят от грипа с различни методи и похвати, които се прилагат и днес. В Аляска една общност в залива Бристол затваря училищата, забраняват се публичните събирания и затварят достъпа до селото. Това е нискотехнологична версия на ограниченията за пътуване, които се използват в някои райони днес, като например китайската провинция Хубей и Северна Италия, в опит да спрат разпространението на коронавирус.
Различните вируси са насочени към различни популации
Лекарите описват испанския грип като „най-големия медицински холокост в историята“. Не само фактът, че е убил толкова много, но и че толкова много от жертвите му са били млади и здрави. Обикновено здравата имунна система може да се справи доста добре с грипа, но този грип атакува много бързо и предизвиква масивна свръхреакция, известна като цитокинова буря, белите дробове се пълнят с течност, което е идеална среда за вторични инфекции. Интересното е, че възрастните хора не са толкова податливи, може би защото мнозина са преживели грип, причинен от подобен щам, който е започнал да се разпространява след 1830 г.
С новия коронавирус възрастните хора и хората с предшестващи заболявания се считат за най-застрашени.

Испанският грип избухва в свят, който току-що излиза от световна война,в която всички жизненоважни обществени ресурси, са били насочени към военни действия. Идеята за обществена здравна система току що се е зародила, а на много места само средната класа или богатите са могли да си позволят да посетят лекар. Грипът убива мнозина в бедните квартали и други градски райони, сред населението с недоимъчно хранене и лоша хигиена, а често и хората със съпътстващи здравословни условия.
Грипът стимулира развитието на обществените здравни системи в развития свят, тъй като учените и правителствата осъзнават, че пандемиите в бъдеще ще се разпространяват по-бързо, отколкото преди.
Лечението на всеки отделен случай не би било достатъчно, за да се справят с пандемиите в градските условия. Правителствата осъзнават, че ще трябва да мобилизират и други ресурси, като например да поставят под карантина лицата, с изявени признаци на болестта, като несъществените случаи се отделят от тези страдащи от по-сериозни заболявания, а така също да ограничават движението на хората.
Мерките за обществено здраве, които виждаме, че се прилагат днес по целия свят за овладяване на разпространението на коронавирус са един от най-трайните уроци на испанския грип.
Източник:bbc.com

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up