Сряда, Декември 02, 2020
Исландия: Започнахме масови тестове преди първия потвърден случай

Има много неща в Исландия, на която други страни биха могли да завиждат: нейната зрелищна природна среда, нейното място сред най-щастливите страни в света и сега мащабното тестване на населението за новия коронавирус, което може да повлияе на това как светът да се справи с огнището на инфекцията.

Всички експерти казват, че масовото тестване е от ключово значение за контролирането на коронавируса и създаването на по-точна картина на разпространението на Covid-19. Тази островна нация с 360 000 души население прави точно това.

 

До вторник, Исландия вече е тествала над 17 900 души за вируса или близо 5% от населението на страната. Докато Националната университетска болница тества хора, които са с висок риск или проявяват симптоми, почти половината от тестовете на Исландия са проведени от фармацевтичната компания deCODE Genetics, която се фокусира върху по-широката популация.
Най-важното е, че „скрининговата програма на deCODE приема всички, които не проявяват симптоми и понастоящем не са в карантина“, се казва в изявление на министерството на здравеопазването на Исландия и добавя, че базираната в Исландия компания го прави от името на главния епидемиолог и здравната администрация.

Какви са основните констатации?
DeCODE, която е дъщерно дружество на американската биотехнологична компания Amgen, досега е тествала около 9 000 души.
"Резултатите от допълнителните тестове, извършени от deCODE, дават индикация, че усилията за ограничаване на разпространението на вируса са били ефективни досега", съобщава Правителството миналата седмица и добавя, че "тестовете в общата популация ще продължат, за да дадат много по-ясно картина на действителното разпространение на вируса SARS-CoV-2 в Исландия. "

Въпреки че по-малко от 1% от тестовете са положителни за вируса, основателят на компанията д-р Кари Стефансон казва пред CNN, че около 50% от тези, които са дали положителен резултат на теста са заявили, че нямат симптоми на заболяване, потвърждавайки множество проучвания, които показват, че хората с асимптомно протичане или с леки симптоми, са изиграли важна роля за разпространението на вируса.
"Това означава, според мен, че преглеждайки общата популация, ние хващаме хората в началото на инфекцията, преди те да започнат да проявяват симптоми", каза Стефансон.
"Имайте предвид, че скринингът вече е рандомизиран, но е доброволен, така че може да има някои отклонения в данните", се казва в изявление на министерството на здравеопазването и се добавя, че "стартира рандомизирана скринингова програма и се планира скрининг на кръвен серум за антитела".

Работата е помогнала и на изследователите да визуализират разпространението на вируса. "Можем да определим географския произход на вируса във всеки един случай в Исландия", каза той и добави, че има специфични, незначителни мутации за вируса, дошли от Италия, Австрия и Великобритания. "Имаше един, който е специфичен за западния бряг на САЩ", добави той.

Стефансон се пита дали мутациите във вируса са отговорни по някакъв начин за това хората да реагират по различен начин на него - някои просто развиват лека настинка, докато други се нуждаят от респиратор, или генетиката на човек диктува състоянието му, или е комбинация от двете”.
Неговата компания е в по-добра позиция от повечето да отговори на този въпрос, тъй като вече има медицински и генотипни данни за почти половината от населението на Исландия.

Защо Исландия избра да не прилага блокиране на страната?
Исландия все още не е предприела много от драконовските мерки, наблюдавани в Европа и Азия, макар че островната страна забрани събирането на повече от 100 души на едно място и затвори средните и висши училища.
Властите твърдят, че не са необходими по-ограничителни мерки, тъй като са били добре подготвени и въоръжени с данни за проследяване на вируса.

"Тестването и проследяването на контакти са една от основните причини, поради която блокирането не е необходимо до този момент", се казва в изявление на министерството на здравеопазването.

„Има и друга причина, не по-малко важна: провеждахме много агресивна политика на карантина за лица - за които се подозира, че са изложени на риск от заразяване с вируса - за много по-дълго и в по-голям мащаб от повечето други страни."

Исландия започна да тества населението си в началото на февруари, седмици преди първия случай на смърт, свързана с коронавирус, каза Стефансон, като добави, че здравните служители са проследили контактите и поставили под карантина потвърдените и заподозрените случаи на Covid-19.
Данните на правителството показват, че в Исландия има 1086 потвърдени инфекции и 927 души в момента са в изолация, докато над 5000 са преминали и освободени от карантина.

"Причината да се справяме по-добре е, че бяхме по-бдителни", казва той. „Ние приехме сериозно новината за епидемията, започваща в Китай. Не свихме рамене и не казахме: „това няма да бъде нищо особено“.
Стефансон очаква компанията да тества най-малко 50 000 души - около 13% от населението - преди вирусът да е преминал своя пик.

„Извънредно важно е да знаете какво е разпространението в обществото като цяло, защото когато проектирате мерки за овладяване на вируса, здравните служители трябва да знаят дали вирусът се разпространява в общността или се разпространява сред клъстери”, каза той.

Исландия не е имунизирана от недостиг на доставки. Стефансон каза, че има проблеми с получаването на тампони за тестовете, но те вече са решени.

Могат ли да предоставят пътна карта за други страни?
Той казва, че Исландия би могла да помогне на страните да разработят модели за разпространение на болестта и да помогне на изследователите да разберат предаването в общността.
Мнозина смятат, че малкото население на Исландия ѝ помага, за да може да провежда ширококамащабни тестове, но Стефансон не е съгласен.

„Това няма нищо общо с числеността на населението, това е свързано с това колко добре сме подготвени за пандемията”, казва той.
Много от развитите страни имат "невероятен брой талантливи хора", които можеха да им осигурят "индустриалиални количества тестове преди много време", но "се държаха така, сякаш нищо не се случва".

Източник:cnn.com

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Венцислав Михов · преди 8 месеца
  От 11 март, два дена след откриването на първия заразен, пиша за този масов скрининг. Да добавим към Китай, Южна Корея, Тайван и Исландия. И да уточним, че бързите тестове имат и антигенен вариант – за откриване на носители на коронавируса, а не на имуноглобулин след преболедуване.
  22 март в 17:16 ч. •
  Към „КОЛКО ЖЪЛТИЦИ СТРУВА ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ?”
  Благодаря на всички отделили време да прочетат написаното под това заглавие! Заради въпросите, проявения интерес и загриженост ще допълня следното:
  Професор Ковачев, приятели, с навременното и едновременно откриване с бързи тестове на всички заразени с коронавирус SARS-CoV-2 и заболелите от COVID-19 ще се установят най-малко три неща:
  1. Моментната болестност (патологична поразеност) от това заболяване сред населението към даден момент;
  2. Носителите и разпространители на вируса - видимо здрави хора;
  3. Географското разпределение и възрастовата структура на заразените.
  Професионалният анализ на данните от скрининга ще позволи планиране и изпълнение на последващи разумни карантинни, профилактични и лечебни дейности, извършени според потребностите, с най-висока ефикасност и ефективност. Това означава: най-добри резултати за най-кратко време с най-малък разход на средства.
  При липсата на особена солидарност, а и възможности на страните от ЕС, според мен само на държавно ниво може и трябва да се договори внос на бързи тестове. Единично извършени тествания на граждани няма да свършат нищо добро, освен временно да Ви успокоят и после пак сте в началото – да се заразите от неизследваните.
  Както пише професор Ковачев, „Китай и Южна Корея овладяват епидемията с масово тестване на населението и то безплатно и за незаконно пребиваващите имигранти. Друг въпрос е, дали икономически е по силите на всяка държава.”
  Интересът от ликвидиране на заболяването от територията на България е национален и зависи от включването на всеки – от 5-те български милиардери и 10 хиляди родни милионери за 2017г., (според „Мерил Линч“ и в. „Стандарт”), до последния безработен клошар.
  Само, ако сме умни, ще оцелеем физически, духовно и икономически!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Лалка · преди 8 месеца
  Интересно и мъдро! Ще следим как ще развие епидемията.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up