Неделя, Май 31, 2020
Правителството призна: Нямаме оценка за измеренията на кризата и не можем да направим прогноза

Правителството поиска от Народното събрание удължаване на извънредното положение до 13 май.
В съобщението на кабинета се казва:
"България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани.

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.”
Съобщението завършва така:
„Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната."
Правителството признава, че „измеренията на кризата не могат да бъдат оценени”. Ако не можеш да оцениш кризата, на какво основание вземаш решение за удължаване на извънредното положение? На същото основание (при липса на оценка) би могъл да вземеш решение и за скъсяване на срока на извънредното положение, нали?
Липсата на оценка за измеренията на кризата логично води до невъзможност да се направи прогноза, както е отбелязано в съобщението. Въпреки липсата на прогноза, Националният оперативен щаб предлага срокът на извънредното положение да се удължи. Защо?

Ако нямаме оценка на кризата и не можем да направим прогноза, на базата на какво искаме удължаване на извънредното положение? На базата на видение, на пророчество или е някаква нова форма на хазарт?
Ако преди един месец, мерките можеха да се наложат превантивно въпреки липсата на информация за мащаба на кризата и при невъзможност да се прогнозира, то сега това означава, само че този месец е бил пропилян от правителството и от всички негови щабове.
Всички виждаме от новините, че „държавите членки, като Италия, Франция и Испания ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет”, но нямаме никаква представа, дали това се отнася за държавата членка България. Това, че тези страни са „изчерпали капацитета си” е единственото обективно основание за удължаване на срока на извънредното положение, посочено от пресцентъра на кабинета.
Накрая, ако няма обективно основание да се удължи срока на извънредното положение с един месец, то няма и за два месеца и за три месеца. Сигурно и това ще стане.
Д-р Ст. Кацаров

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 1 месеца
    ами нямат как ще имат като правят някакви мижави по количество тестове и какво чакаме да ни подмине ли .Да ама другия път тук има едно разкарване на пациенти -вече толкова време работи този щаб а достъпът до мед.помощ е някаква карикатура на здравеопазване .Продължават да се връщат пациенти от спешни кабинети и инфекциозни такива с думите като получиш задух се обади на 112.Е това е прогноза няма
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Stanqo · преди 1 месеца
    Ето ви прогноза https://www.facebook.com/groups/strogo/permalink/2515933541963525/
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up