Петък, Май 29, 2020
Прикривани ли са случаи на коронавирус в Банско?

Прикривани ли са случаи на коронавирус в Банско. Подобно твърдение, като че ли беше намекнато на брифинга на Националния оперативен щаб. - съобщава БНР
На въпрос на журналисти има ли в Банско хора със симптоми на вирусно заболяване, ген. Мутафчийски отговаря така:
"Данните там протекоха по няколко линии, но не и по официални. Лекарите отричаха да имат пациенти с такива заболявания, но в края на краищата ние установихме по друг начин, че има около 50 човека са проявили симптоми на вирусно заболяване и си стоят вкъщи. Това ни накара с помощта на РЗИ да осъществим тази акция и те да бъдат тествани."

БНР е потърсило мнението на лекарите в Банско

„Личните лекари в курортния град отказаха да влязат в конфронтация с когото и да било. Но държаха да кажат няколко неща - че почти всички пациенти с вирусни инфекции са излекувани в домашни условия и под постоянно лекарско наблюдение, което е било особено трудно по време на двуседмичната карантина, тъй като не са имали достъп до лабораторни изследвания и възможност за рентгенови снимки. Защото такава възможност осигурява общинската болница в съседния град Разлог, до която не можеше да се стигне, освен в изключително спешни случаи. И още, че те самите са настоявали пред РЗИ да се вземат проби на съмнителни пациенти, но това се е случило едва онзи ден и то по списък, даден от самите общопрактикуващи лекари.

Единственият починал мъж от Банско е имал назначено лечение, но е отказал да взима лекарства. Това е споделила с личния лекар неговата майка. Досега Д-р Георги Кушлев не искаше да огласява тези подробности. Както и това, че той не приема да лекува по телефона, колкото и опасно да е за него, въпреки че сам се грижи за двете си деца. Пред БНР той каза, че държи на директния контакт, защото това за него е професионализма „ Другото би било предателство“.
Д-р Кушлев подчерта пред БНР, че през периода на карантината, не е имал сериозни опасения, че някой от пациентите е бил заразен с COVID-19, и допълни, че „това заболяване трябва да бъде потвърдено лабораторно, а това за Банско до сега беше невъзможно“.
„Едва завчера дойде екип от РЗИ, като бяха изследвани хора, които будеха подозрения за такова заболяване.“
На въпроса по инициатива на РЗИ ли се е случило изследването, той отговаря: Бяхме и продължаваме да сме в постоянна връзка с д-р Джупанова, която е представител на РЗИ Благоевград в Разлог. Беше двустранно решение, от наша страна имаше настояване, защото в интерес на истината имаше пациенти, които държаха да бъдат изследвани. Но организационно те подготвиха и проведоха изследването.
Всъщност лекарите в Банско са предоставили списъка на пациентите, които да бъдат изследвани – стана ясно от разговорът с д-р Кушлев

Цялото интервю може да чуете тук:

 

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up