Петък, Май 29, 2020
Защо процентът на починалите от коронавирус в Германия е много по-нисък от този в други страни

От седмици вирусолозите в Германия си задават въпроса: Защо процентът на починалите от COVID-19 e толкова по-малък от този в други страни.- пише The Washington post
В Италия 9,5 процента от хората, които са тествали положително за вируса, са не са успели да го победят, сочат данните, събрани в университета Джонс Хопкинс. Във Франция процентът е 4,3. Но в Германия е 0,4 процента.


Основната причина за разликата, казват специалистите по инфекциозни болести, е реакцията на Германия в първите дни на появата на болестта - да проследява, тества и ограничава заразените групи. Това показва, че Германия има по-достоверна картина за размера на огнището, отколкото страните, които тестват само очевидно симптоматичните, най-тежко болни или с най-висок риск.
„В началото, когато имахме сравнително малко случаи, когато ставаше въпрос за намирането и изолирането им, в Германия се справихме доста добре“, казва Райнхард Бюс, ръководител на катедрата по управление на здравеопазването в Берлинския технологичен университет. "Това е основната причина."
Други фактори, като възрастта на заразените и времето на епидемията в Германия, също изиграват роля за ниската смъртност. Масовото тестване се оказа ключово. В Германия, е имало 31 150 случая към 24 март, тоест огнището е по-голямо отколкото във Франция - 20,149. но по-високата смъртност във Франция предполага, че там е имало повече недиагностицирани случаи.
Първоначално, най-малкото, здравните власти в страната проследиха внимателно групите на инфектираните. Когато индивидът е тестван положително, те са проследявали на контактите му, а след това са ги тествали и са поставили под карантина и така са прекъснали веригата на инфекцията.
Кристиан Дростен, вирусолог в болницата Charité в Берлин, казва, че е „твърдо убеден“, че високият диагностичен капацитет на Германия и „е осигурил изключителна преднина в откриването на епидемията, но все пак уточнява, че най-вероятно смъртността ще се повиши.
С увеличаването на случаите здравните власти разпоредиха социално дистанциране и забрана на масови събития. Федералните щати са ограничили събиранията извън дома до максимум двама души.
Южна Корея, която беше посочена като модел за реагиране на епидемията, има смъртност от 1,2 процента.
„В Южна Корея е имало по-продължителна инфекция, така че всъщност не можем да сравним“, каза той. „Имаме много новорегистрирани случаи. Те още не са имали шанса да умрат. “
Бюс казва, че Германия е по-сравнима с Норвегия. Скандинавската страна е в подобен момент на огнището си, работи се и за тестване и ограничаване на случаи, а също така смъртността е 0,4 процента.
Дали мерките за дистанциране на Германия ще „изравнят кривата“ все още не е ясно. Лотар Вилер, президент на федералната агенция, отговаряща за контрола на заболяванията, се надява, че периодът на експоненциален растеж може да се забави, но предупреди, че е твърде рано да се каже, предвид колебанията в данните.
Първоначалните критерии за тестване в Германия не са по-различни от тези на Италия. Хората са тествани, ако имат симптоми и ако са били в рискова зона, или ако са имали контакт с потвърден случай. Но много от първоначалните случаи имаха ясни връзки с пътуванията в чужбина.
Насоките оттогава са разширени и през последните седмици тестването се засили от 35 000 през първата седмица на март до 100 000 през втората, според германската медицинска асоциация. Данните не включват тестове, проведени в болниците.
Епидемиологът Карл Лаутербах, член на германския парламент, отбеляза, че германската епидемия започва с голям брой млади хора - „хора, които се завърнаха от ваканция“.
Младите са се справили по-добре с коронавируса, отколкото възрастните. Първоначалното огнище на Италия удари застаряващото население. Лаутербах заяви, че очаква смъртността на Германия да се увеличи, тъй като по-уязвимите сегменти от обществото са заразени.
Тъй като тестването не е универсално и много хора с коронавирус може никога да не бъдат диагностицирани, истинската смъртност е невъзможно да се установи. Според експертите обаче процентът вероятно ще бъде значително по-висок в страни като Испания и Италия, където здравните системи се сриват.
С повече интензивни грижи и вентилатори от повечето други европейски държави и ранни мерки за предотвратяване на разпространението на вируса, Лаутербах, не вижда начин Германия да се превърне в Италия или Испания.

„Смятам, че като се имат предвид всички това, Германия ще се справи доста добре в този първи кръг от дългата битка“, каза той.

 Източник:The Washington post

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up