Петък, Май 29, 2020
Белгия в борбата с COVID-19

Първият случай на коронавирус в Белгия е обявен на 4 февруари. Положителната проба дава 54 годишен мъж, част от групата евакуирани от Китай. Към този момент страната вече в издала препоръка да се избягва пътуване до Китай, както и повечето европейски държави.
Държавната политика
В Белгия екипът, който се бори с коронавируса е съставен от Федералния здравен министър и още осем здравни министъра, представители на отделните провинции. На този принцип се съобщава и броят на заболелите, без да се уточнява, точно в кои градове се намират.


Разпространение и мерки 
Вторият потвърден случай е на 1 март, почти месец след първия. Диагностицирана е жена завърнала се от Франция. Правителството въвежда т.нар „ Фаза 2“ на ограничение на следващия ден, когато случаите са вече 8. Мерките включват са съсредоточени именно върху установените случаи, а всички, които не проявяват симптоми са в ритъма на нормалното си ежедневие.
Лоша шега им изиграва ежегодната ваканция в края на февруари, която немалко хора прекарват на ски в Италия, случаите започват да се увеличават след завръщането им от там.
На 8ми март, когато България регистрира първите случаи, броят на потвърдените случаи в Белгия е  224.
Вече име недостиг на маски и предпазни средства, правителството уверява, че са направени поръчки. Това именно ще се окаже вторият им пропуск.
Строги мерки за правителството обявява в периода 12- 17 март. Поетапно се затварят училища, дискотеки, театри, на 17 март се забраняват несъществените излизания, затварят се несъществените магазини. Към 17 март в Белгия има 1085 доказани случая.
Поръчаните маски идват с голямо закъснение. На 19 март страната получава 100000 маски с FFP2, FFP3, останалите 5 млн. маски пристигат на следващият ден, но  са хирургически. Федералният министър на здравеопазването, признава, че е допуснал грешка. Към онзи момент Белгия има 1775 потвърдени случая.. Освен предпазни средства в страната недостигат и дезинфектанти. Няколко пивоварни, фармацевтични компании и захарна рафинерия започват да произвеждат продукти за дезинфекция, в опитите си да помогнат страната.
В сравнение с България
Коректно сравнение с България е трудно да се направи, тъй като стратегията на Белгия, за разлика от тази у нас включва широк анализ, процентни изчисления, оценка на риска, прогнози и тн. да се обобщава и предствя публично. За периода 7 март и 22 март броят на потвърдените случаи се удвоява средно на всеки 3,4 дни (23,3 % дневно увеличение). На 23 март се наблюдава рязък спад на дневния ръст. В периода между 23 и 25 март количеството на потвърдените случаи се удвоява средно на всеки 5,6 дни (13,3 % дневно увеличение).
У нас информацията се дава устно и е почти невъзможно да се проследи. Освен, че епидемиите в двете страни не започват по едно и също време очевидни са и няколко други прилики и разлики. В периода от 1 март до 6 март броят на откритите случаи нараства средно експоненциално с удвояване на броя на случаите всеки ден. Фактът, че голяма част от тях са завърнали се от Италия, говори, че тези същите са изследвани ( не е известно по собствена инициатива или като държавна мярка), за България нямаме такива данни, към този момент в страната се влизаше с декларации. Безспорно, у нас се ограниченията се въвеждат много по-рано на 13 март, когато България има 7 установени случая.
По отношение на предпазните средства и средствата за дезинфекция, в България се наблюдава остър недостиг и към момента, а премиерът вчера съобщи, че производството продължава и се очаква разпределението по отделните места вече започва.
По отношение на двете криви представени от Националния оперативен щаб, които сравняват броя на заболелите в двете страни, е редно да се направи уточнение, че само броя на диагностицираните, без да се вземе предвид процентът на тестваните не дава пълна информация. Към 26 март в Белгия са направени 28986 теста на 11515793 души население, в България броят използвани теста е 6454 на 700039  население, което е почти три пъти по-малко направени тестове на глава от населението. 

Последни мерки
Белгийският министър Филип Де Бекер, който оглавява работна група, създадена от правителството да набави недостигащото медицинско оборудване обяви, в сряда, че Белгия ще започне да прави дневно по 10 хиляди скрининг тестове, което ще позволи да се поставят правилни диагнози на по-ранен етап. Белгия, която има 4947 потвърдени случая на COVID-19 ( по данни на СЗО към 26 март) при 11 млн. население, в момента тества само пациенти, приемани в болници с изявени симптоми.
Новата стратегия се опира на разширяване на пунктовете, които ще тестват пациенти, като в нея ще бъдат включени всички медицински университети и лаборатории в страната. Белгия обяви и собствен тест за антигени, който вече е сертифициран за използване. Той дава резултат само за 15 минути. Надеждността на този тест е по-ниска и той може да открие 6 от 10 носители, но може да бъде използван за разделяне на заразените от здравите хора. 30 хил. бързи тестове трябва да са налични следващата седмица.


В сътрудничество с китайска компания е разработен и тест за антитела, който може да установи дали човекът вече е прекарал заболяването и има изработени антитела. Той е кръвен и резултатът също е готов за 15 минути. Надеждността на този тест е 98%. Количества за масов скрининг, чрез него ще са на разположение след пика на кризата, която се очаква в близките седмици. Властите смятат, че масовото тестване ще позволи по-бързо да бъдат свалени ограничителните мерки, наложени на 17 март, като се изолират само онези, които действително са болни, а под карантина се поставят хората, които са имали тесен контакт с тях.
Моделът на мобилните клиники, които сега се появяват в цяла Европа и Америка, започна в Южна Корея през февруари и беше препоръчан от Световната здравна организация като начин за облекчаване на натиска върху болниците и намаляване на риска от заразяване чрез задържане на пациенти в техните коли.

 

 Източници: Belgium.be; Gazet van Antwerpen; Sciensano, Брюксел Таймс,  www.info-coronavirus.be; RTBF; De Standaard; VRT; lalibre.be; БНТ, Гласът на Америка, Свободна Европа

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up