Понеделник, Октомври 26, 2020
Сравнение на сезонния грип с COVID-19

Новият коронавирус, причиняващ COVID-19, доведе до повече от 500 хиляди заболявания и повече от 20 00 смъртни случая по целия свят. За сравнение само в САЩ сезонният грип е причинил приблизително 38 милиона заболявания, 390 000 хоспитализации и 23 000 смъртни случая през този сезон, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Това казват учените, които изучават сезонен грип от десетилетия. Въпреки опасността, ние знаем много за грипните вируси и какво да очакваме всеки сезон.
За разлика от тях, много малко се знае за новия коронавирус и болестта, която причинява, наречена COVID-19. COVID-19 е нещо като wild card по отношение на това докъде ще се разпространи и колко смъртни случаи ще причини.
"Въпреки мащабите на заболеваемостта и смъртността, има сигурност на прогнозата и очакванията за сезонен грип", казва д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, по време на пресконференцията на Белия дом на 31 януари. "Мога да гарантирам, че с влизането в март и април случаите на грип ще намалят. Бихме могли да прогнозираме доста точно какъв е диапазонът на смъртността и хоспитализациите, които очакваме", каза Фаучи. (През седмицата, приключваща на 14 март, 15,3% от тестовете за респираторно заболяване се оказаха положителни за грип в сравнение с 21,1% седмицата преди това.) „Проблемът с COVID-19 е, че има много неизвестни.“

Въз основа на това, което знаем досега, ето как се сравнява с грипа.
Както сезонните грипни вируси (които включват грип А и грип В вируси), така и COVID-19 са заразни вируси, които причиняват респираторни заболявания.

Типичните симптоми на грип включват температура, кашлица, болки в гърлото, мускулни болки, главоболие, хрема или запушен нос, умора и понякога повръщане и диария, според CDC. Симптомите на грип често се появяват внезапно. Повечето хора, които се разболеят от грип, ще се възстановят за по-малко от две седмици. При някои хора грипът причинява усложнения, включително пневмония. Досега през този грипен сезон около 1% от хората в Съединените щати са развили достатъчно тежки симптоми, за да бъдат хоспитализирани, а общият процент на хоспитализация през този сезон е 61 на 100 000 души.

При COVID-19 лекарите все още се опитват да разберат пълната картина на симптомите и тежестта на заболяването. Съобщаваните симптоми при пациенти са варирали от леки до тежки и могат да включват висока температура, кашлица и задух, според CDC.

Като цяло, проучвания на хоспитализирани пациенти са установили, че около 83% до 98% от пациентите вдигат температура, 76% до 82% развиват суха кашлица и 11% до 44% развиват умора или мускулни болки, според проучване на симптомите на COVID -19 публикувана на 28 февруари в списание JAMA. Съобщават се и други симптоми, включително главоболие, болки в гърлото, коремна болка и диария, но са по-редки. По-рядко срещан симптом е загуба на миризма при някои пациенти с COVID-19, съобщава Live Science.

В друго скорошно проучване, считано за най-голямото на случаите на COVID-19 досега, изследователи от Китайския център за контрол и защита на заболяванията, анализираха 44 672 потвърдени случая в Китай между 31 декември 2019 г. и 11 февруари 2020 г. От тези случаи 80.9 % (или 36 160 случая) се считат за леки, 13,8% (6,168 случая) тежки и 4,7% (2 087) критични. „Критични случаи са тези, които показват дихателна недостатъчност, септичен шок и/или полиорганна дисфункция/недостатъчност“, пишат изследователите в документа, публикуван в China CDC Weekly.

Неотдавнашно проучване на случаи на COVID-19 в Съединените щати установи, че сред 4226 съобщени случая най-малко 508 души или 12% са хоспитализирани. В изследването на CDC, публикувано на 18 март в списание Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), изследователите обаче отбелязват, че липсват данни за хоспитализации за значителен брой пациенти.
Важно е да се отбележи, че тъй като респираторните вируси причиняват подобни симптоми, е трудно да се разграничат различните вируси само въз основа на симптомите.

Смъртност
Смъртността от сезонен грип в САЩ обикновено е около 0,1%. Въпреки че смъртността от COVID-19 е неясна, повечето изследвания предполагат, че тя е по-висока от тази на сезонния грип.

В проучването, публикувано на 18 февруари в China CDC Weekly, изследователите установяват, че смъртността от COVID-19 е около 2,3% в континенталния Китай. Друго проучване на около 1100 хоспитализирани пациенти в Китай, публикувано на 28 февруари в New England Journal of Medicine, установи, че общата смъртност е малко по-ниска, около 1,4%.

Все пак изглежда, че смъртността за COVID-19 варира в зависимост от местоположението и възрастта на индивида, сред другите фактори. Например в провинция Хубей, епицентърът на огнището, смъртността достига 2,9%; в други провинции на Китай този процент е едва 0,4%, показва проучването на China CDC Weekly. По-възрастните хора са били засегнати най-силно. Смъртността нараства до 14,8% при хората на 80 и повече годишна възраст; сред тези възрасти от 70 до 79 години смъртността от COVID-19 в Китай изглежда е около 8%; тя е 3,6% за тези на възраст от 60 до 69 години; 1,3% за 50 до 59; 0,4% за възрастова група от 40 до 49 години; и само 0,2% за хора на възраст от 10 до 39 години. Не са съобщени случаи на смърт при деца под 9 години.

В доклад, публикуван на 13 март в списание Emerging Infective Diseases, коригиран за потенциалното забавяне във времето между хоспитализация и смърт между случаите в Китай, авторите преценяват, че към 11 февруари смъртността от COVID-19 е била 12% в Ухан, 4% в провинция Хубей и 0,9% в останалата част на Китай.

В проучването на CDC публикувано в MMWR 45% от хоспитализациите, 53% от приетите в интензивното отделение (ICU) и 80% от смъртните случаи, свързани с COVID-19, са сред възрастни на възраст 65 години и повече.

Предаване на вируси
Показателят, която учените използват, за да определят колко лесно се разпространява вирусът, е известен като "основен брой на възпроизвеждане" или R0 (произнася се ер-нула). Това е приблизителна оценка на средния брой хора, които хващат вируса от един заразен човек, съобщи по-рано Live Science. Грипът има стойност на R0 около 1,3.

Изследователите все още работят за определяне на R0 за COVID-19. Предварителните проучвания изчислиха, че стойността на R0 за новия коронавирус е между 2 и 3, според проучване на JAMA за преглед, публикувано на 28 февруари. Това означава, че всеки заразен човек е разпространил вируса средно от 2 до 3 души.

Важно е да се отбележи, че R0 не е непременно постоянно число. Прогнозите могат да варират в зависимост от местоположението, в зависимост от такива фактори, като честотата на влизане в контакт на хората и усилията, предприети за намаляване на разпространението на вируса, съобщава Live Science.

Риск от инфекция
CDC изчислява, че средно около 8% от населението на САЩ се разболява от грип всеки сезон. Към 19 март в САЩ има 9 415 случая на COVID-19. Някои части на страната имат по-високи нива на активност в сравнение с други, но са регистрирани случаи във всички 50 щата.

Непосредственият риск от излагане на COVID-19 все още е нисък за повечето американци, но с разрастването на огнището този риск ще се увеличи, казват от CDC. Хората, които живеят в райони, където има постоянно разпространение на вируса в общността, са изложени на по-висок риск от заразяване, както и здравните работници, които се грижат за пациенти с COVID-19, посочва агенцията.

CDC очаква, че ще настъпи широко разпространение на новия коронавирус и през следващите месеци по-голямата част от американската популация ще бъде изложена на вируса.

Пандемии
Важно е да се отбележи, че сезонният грип, който всяка година причинява огнища, не трябва да се бърка с пандемичен грип или глобална епидемия от нов грипен вирус, който е много различен от щамовете, които обикновено циркулират. Това се случи през 2009 г. с пандемията от свински грип, когато починаха между 151 000 и 575 000 души по целия свят, според данните на CDC. В момента няма грипна пандемия.

На 11 март Световната здравна организация (СЗО) обяви официално избухването на COVID-19 за пандемия. Това е първият път, когато СЗО обяви пандемия за коронавирус.

Пррофилактика
За разлика от сезонния грип, за който има ваксина за защита срещу инфекция, няма ваксина срещу COVID-19. Изследователите от различни американски здравни институти са в началните етапи на разработването на такава. Някои вече започнаха фаза 1 клинично проучване на потенциална ваксина срещу COVID-19.

Като цяло CDC препоръчва следното, за да се предотврати разпространението на респираторни вируси, които включват както коронавируси, така и грипни вируси: Измивайте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди; избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце; избягвайте тесен контакт с болни хора; останете у дома, когато сте болни; почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности.
Източник: livescience.com/

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Благоев · преди 3 месеца
  Смъртността се изчислява като брой на починали спрямо брой хоспитализирани! Всичко останало е дрън,дрън! При КОРОНАВИРУСА смъртността е 8% (в България). При обикновенния грип е в пъти по-малко!!!
  • Публикуването на коментара е спряно.
   expert-o · преди 3 месеца
   Благоев, дрън-дрън е това което пишете. Коефициентът за смъртност показва броя на умрелите лица на 1 000 души от средногодишното население. Леталитет е показател, който се определя чрез съотношението на броя на умрелите на сто болни лица. Не само вие но маса "експерти" бъркат понятията от самото начало на пандемията.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up