Понеделник, Юли 06, 2020
 Oбщият брой на регистрираните случаи на COVID-19 у нас е 190.

За последното денонощие в България са установени 19 нови случая на Covid-19 и общият брой на регистрираните случаи у нас вече е 190.

Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски

 

Повечето нови случаи са в София, но има и един в Плевен. Изяснява се какви са контактите му и дали има връзка с други заболели.

„Болшинството от случаите мога да кажа, че са в подобряващо се или в стационирано положение. Аз ви съобщих, че във Военномедицинска академия имаме два случая със заплашваща дихателна недостатъчност. Към тази сутрин те са добре, вече не са зависими от кислород, с подобряващи се показатели. В „Пирогов“ остава критично състоянието на двамата пациенти. Вчера приетият пациент е интубиран още на вратата, а другият интубиран пациент, който беше преведен от друга софийска болница, ще се опитат да го екстубират“.

Заболеваемостта в света нараства и вече има към 340 000 случая на заразяване, допълни той.

Лекарят с Covid-19 от Велико Търново, специализирал в София, е в болница. Той е от 8-те случая на млади хора до 50 години, чието клинично състояние се е влошило:

"Той е с двустранна бронхопневмония. Историята му е следната - преди да се знае, че е заразен от коронавирус, е бил приет в Инфекциозното отделение с пневмония.. пуснат е за домашно лечение. След като се е потвърдил за коронавирусна инфекция, съвпада с влошаване на състоянието му и той отново е приет в болница, където на образните изследвания се доказва една доста сериозна интерстициална пневмония".

България е от първите страни, ограничили достъпа до домовете за възрастни хора

"Първи въведоха такива рестрикции в Канада, преди около две седмици и половина. Ние ги въведохме веднага след това. Заедно с женските консултации и т.н. са спрени посещенията и в болниците, и в домовете за възрастни хора. В Габровския случай, който имахме, беше изключително деликатен моментът дали ще развие коронавирус, защото тя е изписана от болницата и е настанена в такъв дом - за възрастни хора. Засега нямаме разгар на болестта там“, обясни проф. Мутафчийски.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up