Четвъртък, Април 02, 2020
Коя стратегия избра България - италианската или германската?

Защо в Италия броят на смъртните случаи е толкова висок, а в Германия има много заразени, но доста по-малко смъртни случаи?
Този странен ефект се дължи на различните подходи към разпространението на КОВИД-19.
Тоест, дали здравеопазването ще се съсредоточи върху тежките и смъртните случаи или пък ще следи за невидимото разпространение на заразата. А това дава ефект и върху статистиката, става ясно от обясненията на двама експерти пред Дойче веле.

 

"Заразените в Италия са много повече"
Единият от тях е проф. Хендрик Щреек, който ръководи Института по вирусология в Бон. Проф. Щреек е най-вероятно специалистът, проучил и прегледал лично най-голям брой заразени в Германия. На въпрос на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" как си обяснява ниската смъртност в Германия в сравнение с числата, идващи от Италия, проф. Щреек отговаря така:
"Изобщо не съм изненадан. В Италия подложиха на тестове само най-тежките случаи със съответната симптоматика. А актуално изследване от Шънджън показва, че децата се заразяват също толкова често, колкото и възрастните. Само че децата развиват много по-лека симптоматика - или дори не развиват никаква.
Следвайки логиката на това изследване, според което 91% от хората изкарват КОВИД-19 само с леки или средни симптоми, италианците първоначално се съсредоточиха тъкмо върху оставащите 9 процента. В Китай първоначално също следяха само броя на умрелите - затова и в двете страни излиза, че има много повече смъртни случаи при много по-малко заразени. В Китай междувременно нещата се промениха - там вече от доста време правят масово тестове, за да установят броя на заразените", казва експертът.
Означава ли това, че в Италия има много повече заразени, отколкото показват числата?
Да, смята проф. Щреек. Според него, в Италия заразата е много разпространена, но досега това си остава непроучено. В Германия е друго, обяснява по-нататък професорът: "В Германия от самото начало тестове се правят и на пациенти със съвсем леки симптоми. Пациентът, от когото е тръгнала заразата в Бон например, имаше само леко възпалено гърло. Сигурен съм, че в Италия него никой не би го тествал."

Проблемът: незабелязаните заразени
Сходни въпроси занимават и проф. Щефан Флаше. Той е извънреден професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, където разработва математически модели на инфекциозни заболявания. В интервю за Дойче веле, той отговаря на въпроса защо в Италия нещата изглеждат толкова зле:

"В Италия имаше случаи, които останаха незабелязани. Когато в една страна умре първият заразен, това означава, че още преди две седмици не са били забелязани 100 заразени - понеже минава време, докато заболелият развие толкова тежки симптоми, че да умре от болестта. През това време незабелязаните 100 души заразяват други, като в случая изхождаме от коефициент 2. Така в момента, в който се регистрира първият смъртен случай, вече има 1 000 заразени", обяснява проф. Флаше.
И още една причина
"Зюддойче Цайтунг" добавя и още една причина за високия брой на смъртните случаи в Италия: най-силно засегнати от пандемията са онези райони в Северна Италия, в които е съсредоточена икономическата и индустриалната мощ на страната. Много от хората в тези райони страдат от заболявания на дихателните пътища, тъй като въздухът там е силно замърсен. А както знаем, хората с такива заболявания са особено застрашени от коронавируса.

Стратегията да се тестват масово хората, дори и такива без симптоми на заболяване е в основата на забележителния успех в борбата с епидемията в Южна Корея. Масовото тестване на хора позволи на Правителството да не прилага план за блокиране на градовете и икономиката и да има един незначителен брой починали от коронавирусна инфекция – няколко десетки в сравнение с няколко хиляди в Италия.
От видяното до тук можем да различим ясно два подхода към епидемията. Единият е приложен в страни като Южна Корея и Германия, а другият в страни като Китай и Италия.
Коя стратегия избра България?
От началото на епидемията, в България са тествани по-малко от 5000 души. За сравнение в Германия тестват по 160 000 седмично, а в Корея по 10 000 дневно. Правителството разполага с ограничен брой тестове, които се прилагат едва в няколко болници в страната. Шефът на щаба смята бързите имунохроматографски тестове за ненадеждни и пречи на използването им. Дейността на щаба е насочена към заболелите, болничните легла и респираторите. Ние, обаче не знаем колко реално са заразените в страната – сто и шестдесет, хиляда или сто и шестдесет хиляди.
Случаят в Банско също е показателен за избраната стратегия. Полицията блокира града, но населението не бе тестувано и няма никаква яснота има ли заразени в града или не.
Описаните обстоятелства показват, че България е избрала подхода на Италия и Китай – блокиране на цялото население, без оглед на това кои са заразени и кои не.
Този подход води не само до тежки икономически последици. Този подход не спира епидемията. Блокирането на цяла Италия не намали броя на заразените, нито броят на смъртните случаи.

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    доктор-реалист · преди 10 дни
    Освен че е ненужен и див популизъм, извънредното положение все повече заприличва на пълзяща диктатура, която правителството ни налага бавно и почти незабелязано, макар и под благовиден предлог.
    Пътят към ада обаче винаги е постлан с добри намерения!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up