Неделя, Март 29, 2020
Логистичният център за коронавируса вече работи, 8000 лекари получават маски

В Министерския съвет се провежда брифинг за мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. В брифинга участват вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ - комисар Никола Николов, председателят на БАН академик Юлиан Ревалски и председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

 

“Днес има прикрепен екип от БАН, с учени, математици, статистици, които ще ни помагат. Не само да ви снабдяваме с най-актуални данни в реално време, но да правим прогнози, които да ни помогнат да сме готови за това, което следва“, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

“От днес в още две фабрики в България стартира производството на защитни костюми. С темп не по-малък, говоря за днес, по 200 костюма на ден. Втората добра новина е, че днес ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари. Осем хиляди маски трябва да тръгнат днес през службите на РЗИ и да стигнат до тях“, каза още Томислав Дончев.

Създаденият логистичен център, който трябва да управлява доставките, е заработил.

Създадена е организация за доставка на защитни облекла, маски и други защитни средства, както произведени в България, така и внос.

Според математическите модели, разработени от учените, мерките, предприети за ограничаване на вируса, вече дават резултат и ако карантината се спазва, до две седмици може да има забавяне на ръста на заболелите, а да два-три месеца епидемията може да бъде овладяна.

Дончев съобщи, че вече работят две фабрики за защитни облекла, а още днес ще бъдат осигурени 8 000 маски за общопрактикуващите лекари.
“От днес се присъединяваме с нашия капацитет и експертиза в областта на математическото моделиране в биологията. Наши колеги работят още от самото начало“, каза председателят на центъра акад. Ревалски.

Източник: БНР

 

Подкрепяте ли масовото провеждане на бързи тестове?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up