Събота, Януари 23, 2021
Картографираха имунната реакция към Covid-19

Австралийски учени картографираха имунната реакция към новия коронавирус на един от първите пациенти с коронавирус в страната, съобщи БТА като цитира Ройтерс.

 Изследването е важен етап към разработването на ваксина и лечение. С новия коронавирус се заразиха повече от 182 260 души по света, като починалите са 7165.

Макар и повечето от заразените да са само с леки симптоми, при 20% от случаите болестта е тежка или критична. Смъртността от нея е около 3,4%.

Докато специалистите бързат да разработят ваксина, учените от института по заразни болести и имунитет "Пит Дохърти", се заеха да изучат вируса. Те изследваха кръвни проби от жена на 40 години и установиха, че имунната система реагира на коронавируса по същия начин, по който се бори с грипа.

Резултатите дават възможност на специалистите да разберат защо някои пациенти се възстановяват, а други развиват сериозни дихателни проблеми.

"Хората могат да използват методите ни, за да разберат имунната реакция на по-големи групи с COVID-19 и да разберат какво липсва при тези с фатален изход" - каза Катрин Кедзиерска, професор по микробиология и имунология от университета в Мелбърн.

Наблюдавайки имунната реакция на пациентката, учените са успели точно да прогнозират кога тя ще се възстанови. Така и е станало.

Източник: БНР

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up