Четвъртък, Декември 03, 2020
Можеше ли да избегнем всичко това?

На 31 декември 2019г. офисът на Световната здравна организация (СЗО) в Китай съобщава за 44 пациента с непознато белодробно заболяване, протичащо като пневмония. Седмица по-късно Китай съобщава, че е изолиран нов щам на коронавирус, тестът за диагностицирането му е създаден на 12 януари. Вирусът вече се е разпространил извън Китай в Следващите 8 дни, до 20 януари,

Япония, Тайланд и Южна Корея съобщават за първите си случаи. Общият брой на диагностицираните е 282, от които трима са починали. И трите страни въвеждат контрол на летищата, скрининг, проследяване на контактите, карантина за пристигащите от Ухан.
Само пет дни по-късно, на 25 януари, вирусът вече е в Европа – Франция съобщава за първите си три случая. Общият брой на заразените в Китай 1297. Първите случаи в Италия са потвърдени на 31 януари, в Германия на 28- ми януари.
Рязък скок в броя на диагностицираните заразени в Италия има на 24 февруари, от 7 на 124 души. По това време заразените в Китай вече са 77 262, извън Китай 2069„ картата“ на регион Европа изглежда така:

korona 24 fewruari

СЗО, обаче не препоръчва ограничения на пътуванията. Това е изрично упоменато в репорта им за деня :
(WHO does not recommend any specific health measures for travellers. In case of symptoms suggestive of respiratory illness either during or after travel, travellers are encouraged to seek medical attention and share their travel history with their health care provider.)
Извън тази препоръка СЗО обяви вирусът за международна заплаха и още на 31.01.20г. обърна внимание :
„Нашите най-големи притеснения са свързани с потенциала вируса да се разпространява в държави с по-слаби здравни системи“,
Ръководителят на СЗО, след двудневният форум в Женева още на 11 февруари предупреди:
Ако светът не се събуди и не започне да счита този вирус за обществен враг номер едно, не мисля, че ще си научим урока".
Светът не се събуди.


Европейският съюз
Според Европейския съюз рискът за гражданите в края на февруари е умерен към висок .
„Подготвен ли е и оборудван ли е ЕС за ограничаване на разпространението на COVID-19 към 24 февруари
Държавите-членки непрекъснато информират Комисията и споделят информация относно техните нива на готовност.
Според информацията, предоставена от националните органи, съществува силна обща степен на готовност в страните, които имат мерки за реагиране, за да осигурят лечение на случаите в ЕС и да смекчат всяко по-нататъшно предаване в ЕС.

На 13 февруари извънреден здравен съвет на EPSCO събра всички държави-членки на политическо ниво, за да обсъди и координира мерките за ограничаване на разпространението на огнището на COVID-19 и други мерки за готовност, които трябва да бъдат разгледани за бъдещето.
В отговор на заключенията на Съвета от това заседание, основните действия, по които Комисията е в процес на последващи действия, включват непрекъсната оценка на риска и насоки за съвети при пътуване; повишена готовност, ако огнището ескалира до следващата фаза; и активиране на съществуващи механизми за финансиране в подкрепа на държавите-членки относно готовността и реакцията на COVID-19. Други ключови действия включват проучване на съвместни поръчки за потенциални нужди от защитно оборудване и засилена подкрепа на Комитета по здравна сигурност при предоставяне на съгласувана информация в ЕС за вируса, откриване, използване на оборудване и др…“

На 2ри март, приблизително месец след появата на първите случаи в Европа, Италия докладва нови 561 и общ брой на заразените 1689.
За седмица „Коронавирус-карата“ на Европейски регион се е променила така:

korona 2 mart

 

Италия е една от малкото държави, които забранява почти веднага полетите от Китай, но не предприема почти никакви други мерки, а пътниците просто ползват полети с прекачване. Обяви извънредно положение на 24 февруари при първото рязко повишаване на броя на заболелите, но твърде плахо.

България
По това време у нас все още търсим вирус и официално почти се отрича неговата опасност. По модела на всички преди нас под карантина се поставят само лица със симптоми на заболявания, всички останали свободно влизат в страната след измерване на температура и подпълване на декларация.
На 29 февруари от Ефира на БТВ ген. Мутафчийски ни увери, че новият коронавирус по нищо не се отличава от останалите респираторни заболявания и далеч по-опасен е приближаващи грип тип Б. Същият ден общият брой на заразените в света е 85 403 от които (1753 нови) Починалите са близо 3 хиляди.
На 2ри март, когато Италия регистрира над 500 нови случая за 1 ден, министър Горанов, в отговор на въпрос касаещ бюджета казва :
"Първо трябва да направим уточнението, че все още нямаме нито един регистриран случай на заразен с този вид вирус в България. После да направим уговорката, че остри респираторни заболявания, които се предизвикват от новата вълна на грип В, отколкото това, което досега се вижда от рисковете и заплахите от коронавируса. Не виждам хипотеза, от която да се налага чак такъв мащаб или поне опита в други държави и това, което е известно на медицината, не се очакват такива апокалиптични сценарии", уточни той. По думите му, когато се е обявила грипна ваканция преди няколко седмици вероятно обхватът на проблема, е бил в пъти по-голям, отколкото коментарите, които се инспирират напоследък във връзка с притесненията за масови заразявания с нов щам на коронавируса.“ – цитиран от агенция Фокус

След дълго търсене на 8 март са регистрирани първите случаи на заразени с COVID-19 у нас. В два различни града
Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обаче обясни, че профилът на двамата със съмнения за коронавирус не е типичният:
"Те не са пътували никъде и нямат особени контакти на хора, които идват от заразени страни. Не отговарят твърде много на критериите….“
„Състоянието и на двамата пациенти вече е добро, били са зле преди дни“, допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
9 дни по-късно у нас са регистрирани 81 случая на коронавирус. Оказа се, че „Царят е гол“.
Вече 8 дни шием маски или защитни облекла или по-правилно е да се каже само от 8 дни шием маски и защитни облекла. Факт е , че няма. Няма за лечебните заведения, в които има настанени пациенти с коронавирус, какво остава за другите. Какво остава за немедицинските лица. Няма и за личните лекари, което освен, че застрашава тяхното здраве, застрашава и всички пациенти, които ги посещават.
На 8ми март нямаше план, последваха заповеди, мерки, закони все неща, за които България трябваше да е подготвена, поне на хартия. Първо затворихме ресторантите, после курортите и накрая границите. Полетите от рискови страни са ограничени чак след 10 дни след първите случаи, на 18 март със заповед на министър Ананиев от 16 март. , почти едновременно с много други страни в Европа. 
Призоваха ни да не излизаме, да опазим живота на възрастните хора, които са най-уязвими. Но само един пример е, че десетки общини в България, е дори нямат достъп до аптека. На възрастните хора там им се налага да пътуват за да си купят лекарствата. Има и много други примери.
Европа размисли, но закъсня
Границите на ЕС са затворени на 17 март при регистрирани 61 098 случая в ЕС, ЕИП и Великобритания. Италия плаща висока цена за закъснелите си полвинчати мерки и не само тя. Франция съобщи, че е във война с невидим враг, а излизанията от вкъщи са разрешени само с декларация в пет случая. Великобритания има своя стратегия, Германия e въведено извънредно положение от 15 и 16 март и се разработва стратегия за създаване на т.нар. временни болници.  България смята, че е въвела мерки навреме и Европа взема пример от нас.
В края на краищата се оказа, че обикновения респираторен вирус covid -19 е епидемия, задаваща се със страшна ярост. Задава се от месеци, но „царят“ чак сега го осъзна. Не разбра обаче, че е "гол" и че все още му шият предпазните облекла. 
Данните са от ежедневните доклади на СЗО, официалния сайт на ЕС
Източници: БТВ, Агенция Фокус, БНТ., France 24, Deutschland.de

Магдалена Василева

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

 

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up