Вторник, Януари 26, 2021
Средно 12 души дневно пристигат у нас от Китай

Средно по 12 души на ден пристигат от Китай в България, но засега нито един от тях не е проявил признаци на коронавируса Covid-19. Това обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на семинар за съвременните заплахи за общественото здраве в Русе. -предаде БНР.
Пристигащите в страната ни от Китай са

от различни националности, но до този момент няма случай на пренасяне на заразата на новия коронавирус в България, категоричен бе главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той поясни, че на всички летища вече са поставени термокамери, включително и на VIP секторите, които обаче биха засекли вече болни от вируса, но не и преносителите в инкубационния му период.
По думите му властите в Китай извършват ефективен контрол на излизащите от страната:
"По-важен е изходящият контрол. А китайците го правят много добре. То е с повече над 50%. Ние имаме опита от "ебола". Това, което правеха на границите при излитане, е много по-ценно, отколкото при вход на хората".
У нас от Министерство на здравеопазването твърдят, че са взети всички мерки за предотвратяване на разпространение на заразата. Мерките се състоят основно с поставянето на термокамери на летищата, които мерят темперетурата на пристигащите.
„Всички пътници минават през термокамерен контрол, който определя точната температура на всеки един. Ако температурата е над 37℃, пасажерът бива отведен в изолирана стая, където попълва анкетен лист. Определя се неговото здравословно състояние – къде е пребивавал, дали има болки, чувства ли неразположение и други. Предоставя му се брошура, в която е описано какви по-нататъшни действия следва да бъдат предприети. Хората с температура се извеждат през отделен изход, откъдето ги поема санитарен автомобил с медицински екип. На база организацията, която е създадена с Военномедицинска академия-София, УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и УМБАЛ Бургас, лица с евентуално заболяване се привеждат в инфекциозната структура на съответното лечебно заведение. Взети са необходимите мерки да не се позволява контакт на потенциалните заразени с останалите граждани.“ – каза министър Ананиев пред медии, по-рано този месец.

До сега обаче, в световен мащаб, няма нито един случай на разпространение на коронавирус, който да е бил засечен от термокамера на летището.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус изрази притесненията на медицинската общност от случаите на заразяване с новия коронавирус без ясна епидемиологична връзка, предадоха световните агенции.
Става дума за ситуации, при които не са налице посещения в КНР и не са осъществени контакти със заболели. "
„Времето, с което разполагаме, за да задържим по контрол огнището на заразата , става все по-малко. Ако пропуснем шанса сега, светът ще бъде изправен пред сериозен проблем ¬ предупреди директорът на СЗО в Женева в петък (21 февруари 2020 г.).

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up