Вторник, Април 07, 2020
СЗО: Коронавирусът трябва да бъде смятан за враг номер едно

"Ако светът не се събуди и не възприеме вируса като обществен враг номер едно, не мисля, че ще си научим урока" - заяви генералния директор а СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес по време на двудневния форум в Женева. – предаде агенция Ройтерс.
Той призова държавите

да засилят мерките за откриване и задържане на вируса, особено държави с по-слаба здравна система и обяви официалното ново име на коронавируса - COVID-19. То е избрано, така че да е лесно за произнасяне и да не стигматизира една държава или население, подчерта ръководителя на СЗО.
„За да бъда честен, вирусът е по-мощен в създаването на политически, икономически и социални катаклизми от всеки терористичен атентат. Вирусът може да има по-мощни последици от всякакви терористични действия.“ - каза още той и уточни, че „Първата ваксина може да е готова след 18 месеца. Така че днес трябва да направим всичко, използвайки наличните оръжия за борба с този вирус, докато се подготвяме в дългосрочен план.“
„Тъй като 99% от случаите са в Китай ситуацията остава много спешна за тази страна, но и такава, която крие много сериозна заплаха за останалия свят“, каза д-р още Тедрос Адханом Гебрейес пред повече от 400 изследователи и национални представители, включително някои, участващи от видеоконференция от Китай и Тайван на провелия се в Женева форум.
Пред репортери в понеделник, той спомена и „някои, случаи на предаване на вируса от хора, които не са пътували до Китай“, като се позова на случаите от тази седмица във Франция и Великобритания.( Петима британски граждани бяха диагностицирани с коронавируса във Франция, след като бяха отседнали в една и съща ски хижа с човек, който е бил в Сингапур.)
„Откриването на този малък брой случаи може да бъде искрата, която да разпали по-голям пожар. Но засега това е само искра. Нашата цел остава ограничаването “, каза директорът на СЗО
По-рано вестник Гардиън публикува интервюта със заразени с вируса жители на Китай, от които става ясно, че властите не успяват да се справят със ситуацията. Според интервюираните болниците са претъпкани, недостига медицински персонал нито места за карантина. Болните са принудени сами да се поставят под карантина у дома без да могат да бъдат лекувани.
Заразените и техните роднини, интервюирани от „Гардиън“, описват чувството на безпомощност и нарастващото възмущение, докато се опитват да получат помощ за болни членове на семейството и да защитят здравите, които често са деца.
Пан, е в средата на 50-те си години, диагностициран тази седмица отива във външно изолационно отделение, уредено от неговия квартален комитет. Пред Гардиън той разказва:
„В отделението имаше около 20 души, каза той, всеки в собствената си стая. Всеки ден се доставяха три хранения. Нямаше лекари или здравни работници. Всяко лекарство, което искаха да вземат, трябваше да си закупят и носят сами. „Преди, няколко дни, щяха да дойдат медицински сестри, но до сега никой не е идвал. Казаха ни, че не могат да окажат медицинска помощ“.
Експертите казват, че твърде много заразени пациенти се изпращат у дома, което причинява все по-голям брой семейни клъстери на вируса. Малко редовни граждани знаят как ;ефективно да се поставят под карантина, казва Джан Сяочун, главният лекар в отделението за образна диагностика на болницата в универ;ситета Ухан Джунан. – пише още вестник „Гардиън“.

 Източници: https://www.reuters.com/ , The Guardian

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up