Събота, Август 08, 2020
Какво трябва да знаем за коронавируса ?

 

Новият коронавирус е щам от род коронавируси, който не е бил установяван при хората преди. Нареченият 2019 CoV не е засичан преди проявата му в Ухан, Китай през декември 2019 г. Световната здравна организация отговаря на някои от най-важните въпроси около вирусът причинил новата епидемия.


Може ли 2019-nCoV да се предава от човек на човек? - Да, 2019-nCoV причинява респираторни заболявания и може да се предава от човек на човек, - информират от СЗО - обикновено след близък контакт със заразен пациент, например в къщи, на работното място или в лечебно заведение.
Как се разпространява този вирус? - Новият коронавирус е респираторен вирус, който се разпространява главно чрез контакт със заразен по въздушно –капков път, например, при кашляне или кихане, или чрез слюнка на заразен човек. Важно е всички да практикуват добра хигиена. Например, кихайте или кашляйте в като закривате устата си или използвайте кърпичка и я изхвърлете веднага в затворен кош. Също така е много важно хората редовно да мият ръцете си с вода и сапун или да ги обтриват с кърпички на спиртна основа.
Каква е разликата между заболяване, причинено от 2019-nCoV инфекция, грип или настинка? Хората с 2019-nCoV инфекция, грип или настинка обикновено развиват респираторни симптоми като треска, кашлица и хрема. Въпреки че много симптоми си приличат, те са причинени от различни вируси. Поради приликите им може да бъде трудно да се идентифицира заболяването само въз основа на симптомите. Ето защо са необходими лабораторни изследвания, за да се потвърди дали някой има 2019-nCoV.
Както винаги, СЗО препоръчва хората, които имат кашлица, треска и затруднено дишане, да потърсят медицинска помощ рано. Пациентите трябва да информират лекарите си , ако са пътували в рамките на 14 дни преди да са развили симптоми или ако са били в близък контакт с някой, който имал проява на симптоми свързани с респираторната система. Какъв е инкубационният период? Инкубационният период е времето между заразяването и появата на клиничните симптоми на заболяването. Настоящите прогнозни данни за инкубационния период варират от 1-12,5 дни, като се предполага ,че средно са инкубационния период е 5-6 дни. Тези прогнози ще бъдат прецизирани, когато станат достъпни повече данни. Въз основа на информация от други коронавирусни заболявания, като например MERS и SARS, инкубационния период на 2019-nCoV може да бъде до 14 дни. СЗО препоръчва проследяването на хора контактували със заразени пациенти да става след 14 дни. Колко опасен е новият корона вирус и до какви усложнения може да доведе? Както при други респираторни заболявания, инфекцията с 2019-nCoV може да причини леки симптоми, включително хрема, болки в гърлото, кашлица и треска. Той може да бъде по-тежък за някои хора и може да доведе до пневмония или затруднено дишане. По-рядко заболяването може да бъде фатално. Възрастните хора и хората с предшестващи заболявания с (като диабет и сърдечни заболявания) изглежда са по-уязвими и могат да развият усложнения.

Одобрявате ли смяната на здравния министър?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up