Вторник, Януари 26, 2021
Вирусът на морбили изтрива паметта на имунната система

 Две отделни проучвания, публикувани в четвъртък в списанията Science and Science Immunology, откриха, че силно заразният и потенциално фатален вирус на морбили може да причини "имунна амнезия", премахвайки антителата, които предпазваха пациентите от други заболявания и да остави организма уязвим към болести, от които преди това е бил защитен.
Изследователи от медицинския университет в Харвард, които ръководят научното проучване, са изследвали кръвни проби от деца преди и след получаване на морбили. Те са открили, че вирусът изтрива 11% до 73% от защитните антитела на пациентите, което ги излага на по-голям риск от вирусни и бактериални щамове, срещу които преди това са били имунизирани.

Това означава, че вирусът на морбили може ефективно да отмени защитата, осигурена от ваксините срещу други инфекции като грип или дори туберкулоза – По този начин огнищата на морбили могат да се окажат и огнища на други заболявания. .
„Екипът доказа за първи път, че морбили връща имунната система на човек обратно в състояние близко до това на новородено бебе с ограничена способност да реагира на нови инфекции“, се казва в прессъобщение на института на Wellcome Sanger. 
Вирусът може да причини треска, кашлица, сълзене на очите и обрив .Тези симптоми протичат по-тежко при хора, които с уязвима имунна система, като недохранени деца или такива с предшестващ имунен дефицит.
Изследователи и друг път са проучвали влиянието на морбили върху имунната система, но тези две изследвания за първи път потвърждават механизмите на имунната амнезия.
Тази година са наблюдавани огнища на морбили по целия свят, дори на места, които преди това са елиминирали вируса. Само преди няколко месеца Съединените щати преживяха най-голямото си огнище от 2000 г. насам През август четири европейски държави, Албания, Чехия, Гърция и Обединеното кралство, загубиха статута си на държави без морбили, защото болестта се появи отново.
Източник: CNN

 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up