Събота, Юни 06, 2020

Всеки ден има повече от 1 милион души в света сред хората на възраст между 15 и 49 години се разболяват от полово предавани инфекции (ППИ), според данни, публикувани днес от Световната здравна организация(СЗО). Това прави над 376 милиона нови болни от инфекция с хламидия, гонорея, трихомониаза и сифилис годишно.

„Няма напредък в спирането на разпространението на инфекции, предавани по полов път в световен мащаб“, казва д-р Питър Салама - изпълнителен директор за универсално здравно покритие в СЗО. "Това е призив за съгласувани усилия, за да се гарантира, че всички, навсякъде, ще имат достъп до услугите, от които се нуждаят, за да предотвратят и лекуват тези инвалидизиращи заболявания."

Изследването, публикувано в онлайн от Бюлетина на Световната здравна организация, показва, че сред мъжете и жените на възраст 15–49 години е имало 127 милиона нови случаи на инфекция с хламидия през 2016 г., 87 милиона случая на гонорея(трипер), 6,3 милиона на сифилис и 156 милиона на инфекция с трихомониаза.

Тези ППИ имат голямо влияние върху здравето на възрастните и децата в световен мащаб. Ако не се лекуват, те могат да доведат до сериозни и хронични проблеми за здравето, които включват неврологични и сърдечно-съдови заболявания, безплодие, извънматочна бременност, мъртвородени деца и повишен риск от HIV. Те са свързани и със значително повишени нива на стигматизация и домашно насилие.

 

Само сифилисът е причинил около 200 000 мъртвородени през 2016 г., което го прави една от водещите причини за загубата на бебета в световен мащаб.

ППИ остават постоянна и ендемична заплаха за здравето в световен мащаб
След последните публикувани данни, от 2012 г. до сега няма съществено намаляване нито на броя на новите, нито на съществуващите инфекции. Средно, приблизително 1 на 25 души в световен мащаб имат поне една от тези ППИ, според последните данни, като някои са носители на повече от една инфекции.

ППИ се разпространяват предимно, чрез незащитен сексуален контакт, включително вагинален, анален и орален секс. Някои от инфекциите, като хламидия, гонорея и сифилис - могат да се предават по време на бременност и раждане, а сифилис може да се предава и чрез контакт със заразена кръв или кръвни продукти или при инжектиране на наркотици.

ППИ могат да бъдат предотвратени чрез безопасни сексуални практики, включително правилно и последователно използване на презервативи и сексуално здравно образование.

Навременните тестове и достъпното лечение са от решаващо значение за намаляване на бремето на ППИ в световен мащаб, заедно с усилията за насърчаване на сексуално активните хора да бъдат подложени на скрининг за ППИ. Освен това СЗО препоръчва бременните жени да бъдат систематично изследвани за сифилис, както се прави това за ХИВ.

Всички бактериални ППИ могат да бъдат лекувани и излекувани с широко достъпни лекарства. Неотдавнашният недостиг в светове мащаб на бензатин пеницилин обаче, затруднява лечението на сифилис. Бързо нарастващата антимикробна резистентност към лечението на гонорея също е нарастваща заплаха за здравето и може да доведе до невъзможност за лечението на заболяването в бъдеще.

Разширяване на достъпа до превенция, тестване и лечение
СЗО опитва да оцени глобалната тежест на ППИ и да помогне на страните и здравните партньори да отговорят на предизвикателството. Това включва изследвания за засилване на превенцията, подобряване на качеството на грижите, разработване на диагностика на място и нови лечения и намиране на инвестиции за разработването на ваксини.

Повечето данни за изследването на проблема са били предоставени от жени, а данните за разпространението на ППИ сред мъжете остават оскъдни в световен мащаб. СЗО се стреми да подобри националното и глобалното наблюдение, за да гарантира наличието на надеждна информация за степента на бтежест на ППИ в целия свят.

Стратегията, приета от Световната здравна асамблея през май 2016 г., предвижда да се сложи край на ППИ като обществено-здравен проблем до 2030 г.


 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up