Петък, Октомври 30, 2020
20 милиона бебета се раждат с ниско тегло

Повече от 20 милиона бебета са родени с ниско тегло (по-малко от 2500 грама;) през 2015 г. Това е около една от седем от всички раждания по света съобщава Световната здравна организация. Констатациите са публикувани в Тhe Lancet Global Health, а анализът е на експерти на СЗО, на УНИЦЕФ и на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Повече от 80% от общо 2,5-те милиона новородени, които умират всяка година, са с ниско тегло. Бебетата с ниско тегло при раждане, които оцеляват, имат по-голям риск от забавяне на развитието, както и от развитие и физическо заболяване по-късно в живота, включително диабет и сърдечно-съдови заболявания.

"Ниското тегло при раждане е сложна клинична единица, съставена от вътрематочно ограничаване на растежа и преждевременно раждане", казва съавторът д-р Мерседес де Онис от Отдела за хранене към СЗО.

 

„Ето защо намаляването на броя на новородените с ниско тегло изисква разбиране на основните причини за това в отделните страни. Например, в Южна Азия голяма част от бебетата с ниско тегло при раждане се раждат в срок, но с ограничаване на вътрематочния растеж, което е свързано с недохранване на майката.

„Обратното, преждевременното раждане е основният фактор за ниското тегло на новородените при юношеска бременност, при висока честота на инфекции по време на бременността или когато бременността е свързана с високи нива на медикаменти за лечение на плодовитостта и цезарово сечение (като в САЩ и Бразилия). "

Въпреки че близо три четвърти от новородените с ниско тегло са родени в Южна Азия и Африка на юг от Сахара, проблемът остава значителен и в страните с високи доходи в Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия. В страните с високи доходи на населението не се вижда почти никакъв напредък през последните години.

Какво се прави за справяне с този важен обществен здравен проблем?
Намаляването на случаите на ниско тегло при раждане изисква цялостна глобална стратегия, която трябва да включва подобряване на състоянието на майчиното хранене, лечение на усложнения на бременността, като прееклампсия (хипертонична болест на бременността), осигуряване на адекватна грижа за майката, перинатални клинични услуги и социална подкрепа.
Достъпни и подходящи здравни грижи са от решаващо значение за предотвратяване и лечение на ниско тегло при раждане. Намаляването на смъртността, болестите и инвалидността при новородените ще се постигне само, ако грижата за бременност е напълно интегрирана с подходящи грижи за бебета с ниско тегло при раждане.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up