Събота, Август 17, 2019

banner disseminationЕвропейската комисия посвещава тазгодишната награда на ЕС за здравето на инициативи на градове, неправителствени организации (НПО) и училища, които са допринесли или допринасят за по-високо ниво на общественото здраве в Европейския съюз чрез предотвратяване и намаляване на затлъстяването при децата и младите хора (6 – 18 години). Крайният срок за кандидатстване е 13 май, информираха от Министерството на здравеопазването.

Наднорменото тегло и затлъстяването са предизвикателство в световен мащаб и в ЕС. Въпреки действията на европейско равнище, които да обърнат нарастващите тенденции, делът на населението с наднормено тегло или затлъстяване остава тревожно висок както за възрастните, така и за децата и младите хора. Силната ангажираност на градовете, НПО и училищата е от решаващо значение за ефективното справяне с тази тревожна тенденция. Ситуацията е особено важна за децата и младите хора, тъй като те са нашите най-уязвими граждани. Децата и младите хора трябва да бъдат защитени от ранна възраст от хронични заболявания, произтичащи от наднорменото тегло и затлъстяването и от свързаните с тях здравни и икономически проблеми, които те ще трябва да носят през целия си живот.

Практиките, подадени по тази покана, не трябва да са приключили преди 1 януари 2016 г. Тези инициативи може да са приключили или все още да продължават в момента на стартиране на поканата за представяне на кандидатури. Инициативите биха могли да включват например действия за повишаване на осведомеността и кампании за предотвратяване и намаляване на наднорменото тегло с подкрепата на движение за здраве или ангажиране с помощта на здравни специалисти за обучение и др.

Допустими са само заявления от организации, установени в една от следните държави: държави-членки на ЕС, Исландия и Норвегия, както и страни, които имат двустранно споразумение с Европейския съюз за Третата здравна програма на ЕС 2014-2020 г. (Сърбия, Молдова и Босна и Херцеговина).

Европейската комисия призовава НПО, градове и училища, базирани в Европейския съюз и активни в областта на превенцията и намаляването на наднорменото тегло и затлъстяването в детска възраст, да представят подробности за своите успешни инициативи. От подадените инициативи в отговор на поканата, ще бъдат подбрани три инициативи за всяка категория, като една от всяка категория ще бъде призната за изключителна и ще получи награда от 100 000 евро:

Награда за град: 100 000 евро

Награда за НПО: 100 000 евро

Награда за училище: 100 000 евро

Подробна информация за условията за кандидатстване и правилата за награждаване в различните раздели могат да бъдат намерени на следния интернет адрес:

https://ec.europa.eu/health/ngo_award/home_en

Здравната награда на ЕС се финансира по Третата здравна програма 2014-2020 г.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up