Петък, Февруари 21, 2020

ilko semИмунизационния обхват в България през 2017 г. срещу морбили, паротит и рубеола с „Приорикс“ или „М-М-RVAXPRO“ достигна 93,8% за първи прием на 13 месеца (МПР-1) и 91,6% за втори прием на 12 години (МПР-2). Макар и под изискуемото от СЗО 95% ваксинално покритие, ударното достигане на тези нива в началото на годината позволи епидемията от морбили през 2017 г. да бъде спряна до 165 заболели – факт, който България единствена в света постигна за разлика от други страни, където епидемията продължава (Италия, Великобритания, Германия, Филипините, Бразилия, Йемен, Венецуела, Мадагаскар и др.) и даже се разраства (Украйна, Сърбия, Израел, Франция, Русия, Гърция, Албания, Грузия и др.).

Имунизационния обхват в България през 2018 г. срещу морбили, паротит и рубеола намаля с 09% спадайки от 93,8% до 92,9% за първи прием, драстично намаля и за за втори прием с 4,2% спадайки 91,6% до 87,4%. Преведено в абсолютни числа тези проценти означават, че през 2018 г. година не са имунизирани с първи прием на ваксина 4 261 деца, а втори прием не са получили 8 443 деца или общо 12 704 деца са останали извън задължителните интервенции на здравните власти.

Поради тази причина през 2019 г. у нас наново възникна епидемична обстановка и е факт, че към момента заболелите от морбили вече надхвърлиха 380 души. Това показва, че към момента в страната съществува реален риск от разрастване на епидемията, а поддържането на процеса на елиминация на морбили е спрян и влошен.

В същото това време министър Кирил Ананиев вместо с дълговете на болниците се занимава с частично разформироване на 28 Районни здравни инспекции (РЗИ), за да направи от отделените от тях части една свръхцентрализирана Изпълнителна агенция за медицински надзор (ИАМН), от която „медицински“ надзор няма как да се очаква, само административен. За застрахователните му амбиции няма да споменавам - те се споминаха от самосебе си.

Длъжен съм да предупредя - унищожаването на инфраструктурата и кадровия състав на общественото здравеопазване ще доведе до негативни здравни последици за хората, а от там и до негативни икономически последствия за страната.

И сега на въпроса - защо отново се появи епидемия от морбили в България през 2019 г.?

Защото бюджетар управлява здравеопазването.

Бюджетарю, не по-високо от бюджета, пожали поне децата!

Д-р Илко Семерджиев, публикувано във Фейсбук

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up